Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tientallen BN’ers figureren in AI gemanipuleerde seksvideo’s

Tientallen bekende Nederlanders spelen de hoofdrol in door kunstmatige intelligentie vervaardigde seksvideo’s. De maker heeft het hoofd van de oorspronkelijke acteur of actrice vervangen door die van een BN’er. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius roept op om aangifte te doen, Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) heeft een debat aangevraagd. Daarover schrijft het Algemeen Dagblad.

VPN Gids 19 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

‘Het gaat van kwaad tot erger’

Volgens de krant gaat het om artiesten, presentatrices, sporters, politici en leden van de Koninklijke familie. Onder meer Sharon Dijksma, Ellie Lust, Hélène Hendriks, Leontine Ruiters, Noa Vahle, Jennifer Hoffman, Olcay Gulsen en Simone Simons zijn het slachtoffer geworden van seksueel getinte deepfakes. Dat zijn video’s die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gemanipuleerd.

Een deel van de slachtoffers was niet op de hoogte van het bestaan van deze video’s. Een aantal van hen overweegt om aangifte te doen en juridische stappen te nemen om deze video’s offline te halen. Eén van hen is presentatrice Sylvana IJsselmuiden. “Het wordt tijd dat dit eens groot in de media komt, want het gaat van kwaad tot erger. Ik heb al geprobeerd om het eraf te krijgen”, zo zegt ze tegen het AD.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De website waar de bewerkte seksvideo’s te vinden zijn, is in het buitenland geregistreerd. Het achterhalen wie de video’s heeft geüpload, blijkt eveneens behoorlijk lastig te zijn. Sommige van deze video’s zijn al tienduizenden keren bekeken.

Minister noemt erotische deepfakes ‘misselijkmakend en strafbaar’

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius noemt de gemanipuleerde seksvideo’s ‘misselijkmakend en strafbaar’. Ze roept slachtoffers op om aangifte te doen. “Het is nu al strafbaar en met de Wet Seksuele Misdrijven die ik vandaag in Eerste Kamer verdedig, beschermen we slachtoffers nog beter. Dit soort ranzige praktijken horen aangepakt te worden!”, zegt ze op X.

D66-Kamerlid Joost Sneller noemt de deepfakes een groot probleem. “Met dergelijke nepvideo’s wordt over de ruggen van slachtoffers geld verdiend. Deze bedrijven en makers mogen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen, en mensen moeten beschermd worden door zo snel mogelijke verwijdering”, aldus het Kamerlid.(1) Hij heeft een debat aangevraagd om over het onderwerp te debatteren.

Dit kun je doen als je het slachtoffer bent van een deepfake

De Autoriteit Persoonsgegevens (2)benadrukt dat men zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet houden als ze deepfakes maken en delen buiten de persoonlijke of huiselijke kring. Ook moet de maker vermelden dat het om een gemanipuleerde video gaat.

Wie een deepfake wil laten verwijderen, moet daarvoor contact opnemen met de maker, of de persoon die de video online heeft gezet. Als die geen actie onderneemt, kun je aan de eigenaar of beheerder van de site vragen om de video te verwijderen. Zet ook dat geen zoden aan de dijk, dan kunnen slachtoffers een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tot slot kunnen gedupeerden aangifte doen bij de politie. Wie schade ondervindt doordat een deepfake online staat, kan naar de rechter stappen en een schadevergoeding eisen.

Zij waren al eerder het slachtoffer van erotische deekfakes

Het is niet de eerste keer dat bekende Nederlanders opduiken in erotische deepfakes. De rechtbank van Amsterdam veroordeelde eind vorig jaar een 39-jarige man tot een voorwaardelijke taakstraf van 180 uur voor het online plaatsen van een AI-gemanipuleerde seksvideo van WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma. De rechter noemde de video ‘schokkend en smakeloos’, waarmee de maker ‘de seksuele autonomie en seksuele privacy’ van het slachtoffer ernstig schaadde.

Oud-nieuwslezeres Dionne Stax overkwam hetzelfde. Enkele jaren geleden verschenen diverse bewerkte seksvideo’s met haar gezicht op het internet. Haar advocaat vertelde in het AD (3)dat het verwijderen van de video’s een helse en tijdrovende klus was. Ook had hij het over de impact die dergelijke video’s op het leven van mensen kunnen hebben.

“Zo’n filmpje kan extreem schadelijk zijn. Niet alleen voor BN’ers, maar ook voor onbekende mensen zoals jongeren of mensen met een belangrijke functie zoals zakenlui of bestuurders. Ik ken tragische gevallen van gedupeerde jongeren die uiteindelijk uit het leven stapten omdat de beelden ze bleven achtervolgen. Die illustreren hoe ernstig dit kan zijn”, aldus de advocaat.

(1) https://twitter.com/Sneller/status/1769962229078602145

(2) https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/internet-slimme-apparaten/beeldmateriaal/deepfakes

(3) https://www.ad.nl/binnenland/manager-woest-na-opduiken-deepfake-pornofilmpje-dionne-stax-aangifte-in-voorbereiding~af9dace5/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.