Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Toezichthouder onderzoekt of Instagram-partner data van Europeanen opsloeg

De Ierse privacy waakhond (IDPC) is een onderzoek gestart naar het Amerikaanse marketing bedrijf Hyp3r. De voormalig partner van Instagram heeft het afgelopen jaar stories en locaties van miljoenen gebruikers opgeslagen zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. Mogelijk gaat het ook om gegevens van Europese gebruikers van het socialmediaplatform. Met de verzamelde data stelde Hyp3r gedetailleerde profielen van gebruikers op.

Redactie Privacyweb 9 augustus 2019

Nieuws

Door middel van een zwakte in de beveiliging van Instagram kon Hyp3r ongestoord data verzamelen. Instagram was hier naar eigen zeggen niet van op de hoogte. Het is onbekend hoeveel mensen onderdeel zijn van de datacollectie en waar deze mensen vandaan komen. De IDPC onderzoekt daarom of er ook Europeanen zijn betrokken. Indien dit het geval is, is er mogelijk ook sprake van een schending van de Europese privacywetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR). Er zou nog geen contact zijn geweest tussen de IDPC en Hyp3r.

Volgens Instagram zijn de handelingen van Hyp3r in strijd met hun beleidsregels. Hyp3r ontkent echter dat ze in strijd met de regels van Instagram of van de Europese privacywetgeving gehandeld hebben. Hyp3r stelt dat de problemen met Instagram snel zullen worden verholpen. Instagram heeft echter bekend gemaakt dat Hyp3r niet meer op het socialmediaplatform mag opereren. Daarnaast zou Instagram ook maatregelen hebben genomen om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.