Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Tools tegen desinformatie

Desinformatie kan het open publieke debat beïnvloeden en dat vormt een risico voor onze samenleving. Om dit probleem aan te pakken, schreven SIDN Fonds en Limelight Foundation gezamenlijk de call ‘Grip op desinformatie’ uit. Dit leverde verschillende innovatieve tools op, een greep uit de vele oplossingsrichtingen.

Digitale Overheid 7 feb 2023

Tools tegen desinformatie

  • Met de tool RadiTube (1) kun je video’s doorzoeken aan de hand van zoektermen. Zo krijg je beter zicht op desinformatie op YouTube. Voor onderzoekers en journalisten is de tool gratis beschikbaar.

  • Hoe weet je of een video van een Tweede Kamer debat gemanipuleerd of authentiek is? De tool Video Factchecker (2) kan het voor je uitzoeken. Het algoritme van de tool vergelijkt een video van sociale media met de tijdlijn van de beelden van de Tweede Kamer. Zo kun je snel zien of het gegeven antwoord bij de gestelde vraag hoort. Op dit moment staan alleen de algemene beschouwingen van 2022 in de tool (3), maar de ambitie is om alle Tweede Kamerdebatten op te nemen.

  • De tool DeepfakeProof (4) scant eenvoudig een website op synthetische media, zoals foto’s van mensen die niet bestaan.

Hoe goed kun jij zelf desinformatie herkennen? Op isdatechtzo.nl (5) vind je meer tips en informatie.

Handreiking omgaan met desinformatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de Handreiking omgaan met desinformatie (6). Het geeft ambtenaren en bestuurders juridische en praktische tips om de impact van desinformatie te verminderen en geeft aan wat organisaties kunnen doen als ze ermee te maken krijgen. Bekijk ook eens het dossier desinformatie op deze website (7). 

  1. https://www.sidnfonds.nl/projecten/raditube

  2. https://www.sidnfonds.nl/projecten/tweede-kamer-fakes-of-feiten

  3. https://videofactchecker.limian.nl/

  4. https://www.sidnfonds.nl/projecten/deepfakeproof-plugin-voor-deepfake-detectie

  5. isdatechtzo.nl/

  6. rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2022/02/09/handreiking-omgaan-met-desinformatie

  7. digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/desinformatie/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.