Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Uitzendkracht verdacht van identiteitsfraude met paspoorten

Afgelopen week heeft de Rijksrecherche een 32-jarige man uit Den Haag gearresteerd op verdenking van identiteitsfraude met identiteitsbewijzen. Hij zou valse paspoorten en rijbewijzen hebben gemaakt en geleverd. Zijn voorarrest is dinsdag verlengd door de rechter-commissaris.

VPN Gids 21 september 2022

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) (1) in een persverklaring.

RDW zag verkeerde foto voorbijkomen bij controle

De verdachte werkte sinds maart van dit jaar als uitzendkracht voor de gemeente Den Haag. De officier van justitie vermoedt dat hij tegen betaling valse reisdocumenten, rijbewijzen en andere identiteitsbewijzen verstrekte. De ontvanger kan zich dan voordoen als een ander. Deze vorm van fraude noemen we ook wel identiteitsfraude (2). Het is onduidelijk hoe vaak de man valse documenten heeft uitgedeeld.

De man liep tegen de lamp toen de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) een controle uitvoerde. Een medewerker van de dienst zag dat de foto van een nieuw aangevraagd rijbewijs niet overeenkwam met de foto die bij de RDW bekend was. De instantie meldde dit bij de gemeente Den Haag, die op zijn beurt een intern onderzoek startte en aangifte deed bij de politie.

Naar aanleiding van de aangifte lanceerde de Rijksrecherche een eigen onderzoek. Op een gegeven moment kwam de 32-jarige uitzendkracht in beeld. Vorige week woensdag werd hij aangehouden. Sindsdien zit hij vast in voorlopige hechtenis. Gisteren besloot de rechter-commissaris dat het voorarrest van de verdachte met veertien dagen mag worden verlengd.

Gemeente Den Haag vaker geconfronteerd met paspoortfraude

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat in een reactie tegenover NRC (3) weten dat de gemeente vindt dat er “snel gehandeld” is. Toen de gemeente hem in dienst nam kon hij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overhandigen. Maar het voorkomen van criminaliteit binnen de gemeente blijft volgens de woordvoerder “mensenwerk”.

Het dagblad zegt dat het niet de eerste keer is dat de gemeente Den Haag met dit bijltje hakt. Jarenlang werkte er een medewerkster bij de gemeente die valse paspoorten verkocht. Toen de gemeente dit in juni 2020 ontdekte, werd ze ontslagen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij diensten verleende aan criminelen, waaronder Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces.

Van Huffelen: ‘Systemen om paspoorten mee te maken bevat structurele fouten’

Identiteitsfraude door paspoortfraude is een probleem dat het kabinet en de Tweede Kamer al enige tijd bezighoudt. Vlak voor het zomerreces schreef staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een brief dat de systemen om paspoorten mee te maken “structurele fouten” bevatten (4). Door foutieve identiteitsgegevens in te vullen en een foto te gebruiken die sterk op een ander lijkt, kunnen criminelen allerlei fouten dingen doen, zoals misdrijven plegen of onderdak zoeken in het buitenland.

Het gaat volgens Van Huffelen om “een beperkt aantal corrupte ambtenaren”. Desalniettemin vindt de staatssecretaris dat paspoortfraude “krachtig moet worden bestreden”. Om de uitgifte van valse paspoorten en rijbewijzen terug te dringen, krijgen de huidige systemen technische aanpassingen. Verder zet de staatssecretaris in op voorlichting en certificering van baliemedewerkers.

“Samenvattend denk ik met de afronding van al deze maatregelen het aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten sterk verbeterd te hebben”, zo concludeerde Van Huffelen.

Tweede Kamer wil einde aan ‘paspoortwalhalla’

Ondanks de toezeggingen van de staatssecretaris, was de Tweede Kamer niet gerust gesteld. Queeny Rajkowski, Ingrid Michon-Derkzen (beiden VVD) en Wybren van Haga (Belang van Nederland) besloten daarop om schriftelijke vragen in te dienen bij Van Huffelen (5).

De VVD vroeg hoeveel valse paspoorten en identiteitsbewijzen er in omloop zijn en of er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de betrokken ambtenaren. Ook wilde de fractie weten of de slachtoffers waren geïnformeerd over de identiteitsfraude. Tot slot pleitten Rajkowski en Michon-Derkzen voor een beroepsverbod voor corrupte ambtenaren.

Van Haga uitte zijn zorgen over de gemeente Den Haag. “Wat zijn uw acties richting de gemeente Den Haag geweest waar een ambtenaar naar hartenlust paspoorten aan het vervalsen was voor criminelen?”, zo wil hij van staatssecretaris Van Huffelen weten. Tot slot vroeg het Tweede Kamerlid met welk actieplan het kabinet een “paspoortwalhalla” voor zware criminelen denkt te voorkomen.

  1. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/09/20/rijksrecherche-onderzoekt-leveren-van-valse-paspoorten

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/identiteitsfraude/

  3. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/20/opnieuw-gemeenteambtenaar-den-haag-verdacht-van-paspoortfraude-a4142494

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/systemen-voor-uitgifte-paspoorten-bevatten-structurele-fouten/

  5. https://www.vpngids.nl/nieuws/tweede-kamer-ongerust-over-uitgifte-valse-paspoorten/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.