Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Veiligheidsdiensten waarschuwen voor hackactiviteiten van Russische Eenheid 29155

Een onderdeel van de Russische militaire geheime dienst GROe voert cyberaanvallen uit op vitale infrastructuur en overheidsinstellingen in westerse landen. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt hiervoor.

InformatiebeveiligingNederland 11 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Eenheid 29155

Ook andere inlichtingendiensten, waaronder die van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Estland, Australië en de Verenigde Staten, manen om alert te zijn op deze eenheid. Het voornaamste doel van de groep is momenteel om de steun aan Oekraïne te verstoren. Het betreft Eenheid 29155 die fysieke sabotageacties en beïnvloedingsoperaties uitvoert.

Whispergate-aanvallen

Het is voor het eerst dat de veiligheidsdiensten melden dat deze groep zich ook richt op cyberaanvallen. Deze eenheid zou echter al sinds 2020 hackactiviteiten uitvoeren. De Russische eenheid zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de Whispergate-aanvallen. Doel hiervan was de vernietiging van computersystemen in Oekraïne en NAVO-landen in 2022.

Nederland doorvoerland

Tot nu toe zou Nederland nog geen slachtoffer zijn geweest van Eenheid 29155. De dreiging is echter reëel, zegt MIVD-viceadmiraal Peter Reesink. “Ze zijn gericht op de logistieke sector in landen die hulp aan Oekraïne leveren of daar een rol in hebben. En Nederland is een belangrijk doorvoerland.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.