Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Voormalige CIA-programmeur veroordeeld voor datadiefstal

Joshua Adam Schulte is door de rechtbank van New York veroordeeld voor het lekken van vertrouwelijke data aan WikiLeaks. Volgens de rechter wist hij goed dat hij met zijn acties een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid. De strafmaat wordt op een later tijdstip kenbaar gemaakt.

VPN Gids 14 jul 2022

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht (1).

Zo kwam het datalek bij de CIA tot stand

De 33-jarige Joshua Adam Schulte werkte als softwareontwikkelaar bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In deze functie had hij toegang tot de meest waardevolle en geheime tools in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit (2). Op een gegeven moment begon Schulte zich schuldig te voelen en probeerde hij zijn daden goed te maken door de afluisterprogramma’s te overhandigen aan WikiLeaks.

In 2017 verscheen er onder de naam Vault 7 een website waar klokkenluiders geheime documenten konden uploaden. Op dat moment verschenen meer dan 8.000 documenten online. Daaruit bleek dat de CIA desktops, laptops, smartphones, tablets en smart-tv’s kon hacken, afluisteren en volgen. In zijn functie als programmeur leverde Schulte een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van deze hackingtools.

Verdachte voerde ‘informatieoorlog’ tegen de overheid

Volgens de openbaar aanklager was Schulte verantwoordelijk voor het datalek. Zijn werkgever zou zijn klachten over de werkomgeving negeren. Dus probeerde hij “het werk dat hij had helpen creëren tot de grond toe af te branden”, aldus de aanklager.

Terwijl Schulte in voorarrest zat in afwachting van zijn proces, zette hij zijn misdaden voort. Vanuit de gevangenis probeerde hij nog meer geheim materiaal te lekken. Volgens de aanklager voerde hij een “informatieoorlog” tegen de regering en was er voldoende bewijs dat hij een back-up met gevoelige bestanden had gestolen. “Hij is degene die inbrak in het systeem. Hij is degene die de back-up meenam, die hij vervolgens doorstuurde naar WikiLeaks”, aldus de openbaar aanklager.

Schulte, die ervan overtuigd is dat de CIA hem als zondebok wil aanwijzen, verdedigde zich in de rechtbank door te zeggen dat “honderden mensen” toegang hadden tot de gelekte informatie. “De zaak van de overheid is doorzeefd met gerede twijfel. Er is gewoon geen motief”, betoogde hij.

‘Verwoestend effect’ van de inlichtingengemeenschap

Schulte, die zijn eigen verdediging voerde, kreeg complimenten van de rechter over zijn verweer (3). “Wie weet heb je een toekomst als strafpleiter”, zei hij terwijl de jury de rechtszaal verliet. Maar veel goeds deed dat hem niet. Woensdag werd de softwareontwikkelaar schuldig bevonden voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan WikiLeaks.

“Toen Schulte wrok begon te koesteren tegen de CIA, verzamelde hij stiekem tools en verstrekte deze aan WikiLeaks, waardoor enkele van onze meest cruciale inlichtingeninstrumenten bekend werden bij het publiek, en dus bij onze tegenstanders”, zegt het ministerie van Defensie in een persverklaring.

Het departement zegt dat Schulte zich bewust was van “het verwoestende effect” op de inlichtingengemeenschap dat hij veroorzaakte door vertrouwelijke informatie te delen met WikiLeaks. Het ministerie is dan ook opgelucht dat de voormalige CIA-softwareontwikkelaar is veroordeeld voor “de meest schaamteloze en schadelijke spionagedaden in de Amerikaanse geschiedenis”.

De rechtbank heeft de straf nog niet bepaald. Schulte riskeert een gevangenisstraf van tientallen jaren. Wanneer de rechter zijn vonnis uitspreekt is onbekend.

  1. https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/statement-us-attorney-damian-williams-espionage-conviction-ex-cia-programmer-joshua

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

  3. https://text.npr.org/1111404200

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.