Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

VS en VK sluiten deal voor het opvragen van gegevens van bedrijven

Afgelopen donderdag maakten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bekend dat ze een deal hebben gesloten, waardoor de landen data van bedrijven uit beide landen op kunnen vragen, zonder tussenkomst van een rechter. Door middel van deze afspraak willen de landen het makkelijker maken om data van bijvoorbeeld telecombedrijven of socialmedia-platforms op te vragen. Nu kan dat tot wel twee jaar duren vanwege het juridische proces dat eraan voorafgaat. De overeenkomst is omstreden, omdat het Verenigd Koninkrijk nog steeds deel uitmaakt van de EU en de deal mogelijk in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

VPNGids 7 oktober 2019

Onderdeel van de Cloud-wet

De overeenkomst tussen de VS en VK is onderdeel van de Cloud-wet, die het mogelijk maakt voor de VS om zonder tussenkomst van een rechter gegevens op te vragen. Ook als die informatie opgeslagen staat in een datacenter op buitenlands grondgebied. Het proces zou door deze deal verkort moeten worden tot enkele weken of zelfs dagen, met als doel communicatiegegevens van terroristen of kindermisbruikers te kunnen onderscheppen. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door wetgevers van beide landen.

Maatregelen van bedrijven

Bedrijven mogen hun gegevens nog wel gewoon versleutelen als de deal definitief wordt. Facebook liet bijvoorbeeld al weten end-to-end-encryptie toe te willen voegen aan Instagram en Messenger. Verschillende landen verzochten Facebook dit niet te doen, omdat de diensten dan misbruikt zouden kunnen worden door criminelen, maar Facebook is van mening dat de deal privacy van mensen over de hele wereld ondermijnt en wil daartegen optreden.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.