Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Waarstaatjegemeente.nl stelt gemeenten API ter beschikking

Vanaf 1 juni stelt VNG een bèta-versie van een API voor Waarstaatjegemeente.nl aan maximaal twintig gemeenten ter beschikking. Via deze API kunnen zij cijfers over alle gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen automatisch verversen, op hun eigen manier gebruiken, in hun eigen tools, en zelf apps maken.

VNG 26 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Waarom een API voor Waarstaatjegemeente.nl?

Op Waarstaatjegemeente.nl kunnen gebruikers op eenvoudige wijze een schat aan data vinden die gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in actuele maatschappelijke vraagstukken waarmee Nederlandse gemeenten te maken hebben. Deze data kan al op verschillende manieren handmatig geëxporteerd worden.

Met de API (Automatic Planning Interface) voor Waarstaatjegemeente.nl maakt de VNG het nu ook voor de gemeenten mogelijk gestandaardiseerd en automatisch gegevens op te halen en te verversen. Gebruikers kunnen met de API de data makkelijk toepassen op eigen platformen, bijvoorbeeld voor Business Intelligence, programmeren of data science.

Hoe krijgen gemeenten toegang

Tijdens de bèta-periode 1 juni tot 1 oktober kunnen 20 gemeenten en gemeentelijke uitvoeringsorganisaties toegang aanvragen tot API. Die toegang is gratis. Met behulp van een API-authenticatie key kan dan van de API gebruik worden gemaakt. Andere gemeenten kunnen op een wachtlijst geplaatst worden en worden na de bèta-periode aangesloten.

Toegang tot de API kan aangevraagd worden via het aanmeldformulier.

Meer informatie over de API

De API is een ODATA Webservice, en voldoet aan ISO-normeringen voor de OASIS ODATA standaard. De concept documentatie is vooralsnog beschikbaar als PDF. Technische vragen over de API kunnen gesteld worden via waarstaatjegemeente@vng.nl.

Over Waarstaatjegemeente.nl

Op Waarstaatjegemeente.nl staan cijfers over alle gemeenten in Nederland op alle belangrijke beleidsterreinen. De dashboards maken het makkelijk om gegevens van verschillende gemeenten naast elkaar te zetten. Het dataplatform is bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe hun gemeente ervoor staat op tal van maatschappelijke thema’s.

Behalve dat er data over gemeenten worden ontsloten via dashboards en rapportages, kunnen gebruikers in de database van Waarstaatjegemeente.nl zelf presentaties, grafieken, kaarten en tabellen maken. Voor eigen gebruik, of om te delen met anderen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.