Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Website Rechtspraak.nl getroffen door DDoS-aanval

De openbare delen van de website Rechtspraak.nl zijn sinds donderdag niet of slecht bereikbaar. De oorzaak daarvan is een DDoS-aanval. De aanval heeft geen impact op de behandeling van rechtszaken: die gaan gewoon door.

VPN Gids 6 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat laat de site weten via een verklaring op LinkedIn (1).

DDoS-aanval zorgt voor slechte bereikbaarheid Rechtspraak.nl

Rechtspraak.nl is het online portaal voor zaken die met de rechtspraak in ons land te maken hebben. Je vindt er informatie over procedures bij rechtszaken, maar ook vonnissen van rechtbanken en gerechtshoven, een nieuwsoverzicht van recente uitspraken en uiteenlopende registers. Tevens heeft de site een afgeschermde omgeving voor burgers, organisaties en juristen om de laatste ontwikkelingen in hun zaak te volgen.

Kortom, Rechtspraak.nl is een spin in het web voor advocaten en andere professionals die werkzaam zijn in het rechtssysteem.

Zij ervaren sinds donderdagochtend 4 mei problemen met de website. Diverse openbare delen van de site, zoals het nieuwsoverzicht, zijn sindsdien niet of slecht bereikbaar. De registers en delen van de website waarvoor je moet inloggen, zijn alleen via een directe link beschikbaar. De slechte bereikbaarheid wordt veroorzaakt door een DDoS-aanval.

Dit moet je weten over een DDoS-aanval

Distributed Denial of Service of DDoS-aanval is een methode waarmee hackers een computernetwerk platleggen door het te overspoelen met grote hoeveelheden verbindingsaanvragen en dataverzoeken. Vroeg of laat raakt de server overbelast, met als gevolg dat hij niet of zeer traag reageert, ook niet op legitieme bezoekers die informatie zoeken.

Een DDoS-aanval is net als een verkeersopstopping. Als alles in orde is, rijden alle auto’s op de snelweg netjes door. Als er een DDoS-aanval plaatsvindt, neemt het aantal auto’s op de snelweg toe. Op een gegeven moment zijn er zoveel auto’s dat een normale doorstroming niet meer mogelijk is. Dan ontstaat er een file op de snelweg. Het verkeer staat dan stil, of rijdt zeer langzaam.

Meer inzetten op digitalisering

Wie er achter de DDoS-aanval op Rechtspraak.nl zit, is onbekend. De aanval heeft in ieder geval geen invloed op de behandeling van rechtszaken. De beheerder van de site laat via LinkedIn weten dat de nasleep van de DDoS-aanval naar verwachting nog enkele dagen kan duren. Tot slot wordt er aangifte gedaan.

De Rechtspraak heeft in het verleden aangegeven dat het de komende jaren meer wil gaan inzetten op digitalisering. Een scenario als vandaag zou zich dan zomaar kunnen herhalen.

Update (6 mei 2023):  de beheerder van Rechtspraak.nl laat vandaag weten dat de website weer bereikbaar is. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om de impact van de DDoS-aanval te beperken. Om welke maatregelen het gaat laat de site in het midden. Het is nog altijd onbekend wie er achter de aanval zit.

  1. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:share:7059902029669781504/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.