In onze oproep stimuleren we Nederlanders om Signal te downloaden en zoveel mogelijk te gebruiken in plaats van Whatsapp. We beantwoorden graag een aantal terugkerende vragen.
Om met elkaar te kunnen communiceren, moeten mensen op dit moment van dezelfde app gebruikmaken. Signal is een betrouwbare en veilige berichtenapp. In Nederland zijn er al relatief veel gebruikers van Signal, waardoor de overstap van WhatsApp naar Signal laagdrempeliger is dan naar andere privacyvriendelijke apps met minder gebruikers. De kans is namelijk groter dat er al contacten van je actief zijn op Signal. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er nog een hoop andere privacyvriendelijke berichtenapps zijn, ook Europese alternatieven. Dit juichen wij alleen maar toe!
Uiteindelijk willen we dat alle berichtenapps met elkaar kunnen communiceren, zoals bij e-mail waar het al heel normaal is dat je met een gmail-account kunt mailen naar een outlook-account. Dit heet interoperabiliteit. Op die manier kun je als gebruiker zelf kiezen welke berichtenapp het beste bij je past. Volgens ons is dit de meest ideale situatie! Wij zetten ons hier dan ook hard voor in.
Signal gebruikt die infrastructuur om het makkelijk mogelijk te maken dat twee mensen die nog niet eerder contact hebben gehad, gemakkelijk en veilig met elkaar in gesprek kunnen. Het wordt ook gebruikt voor het routeren van de berichtjes tussen mensen. Dat levert uiteraard een aantal kwetsbaarheden op. Een van de kwetsbaarheden is dat onder druk van de overheid de infrastructuur afgeschaald of zelfs uitgeschakeld kan worden. Dat betekent dat Signal niet goed of zelf helemaal niet meer werkt. De kwetsbaarheid zit hem dan vooral op de beschikbaarheid van de dienst.
De integriteit van de berichtjes, dus of de vertrouwelijkheid kan worden doorbroken en/of berichtjes kunnen worden aangepast, is niet extra kwetsbaar. Immers, die berichtjes zijn end-to-end versleuteld en kunnen onderweg niet worden onderschept.
Omdat de berichten via die infrastructuur lopen, kan Signal wél zien wie met wie en wanneer communiceert. Nu zegt Signal: we slaan die gegevens (de 'meta-data') niet op. Dat betekent dat Signal nooit historische gegevens kan verstrekken, zoals Meta dat wel kan doen. Wat in theorie nog wel zou kunnen is dat een autoriteit Signal vraagt dat vanaf nu wél te doen. Dat Signal aan zo'n verzoek of bevel voldoet, lijkt ons sterk.
Helaas bestaat dit risico altijd. Om dit uiteindelijk te voorkomen willen we dat alle berichtenapps met elkaar kunnen communiceren, via interoperabiliteit. Daar sporen we in zowel Den Haag als Brussel op aan. Je kunt dan zelf kiezen welke app het beste bij jou past en daarmee worden we als samenleving minder afhankelijk van één specifieke app. Totdat dit zover is, is Signal privacyvriendelijker en betrouwbaarder dan WhatsApp.
De huidige situatie in de Verenigde Staten, waarbij de politieke en de technologische macht met elkaar is vermengt, vraagt om Europese of Nederlandse onafhankelijkheid van Amerikaanse Big Techbedrijven. Het gevaar van de afhankelijkheid van die bedrijven wordt steeds duidelijker nu Trump en de techbazen de handen ineen slaan. Daarom is het momentum om Signal te downloaden nu groot! Hulde aan de mensen die dat de afgelopen tien jaar hebben gedaan; nu is het tijd voor alle Nederlanders om zich bij die beweging te voegen.
Ja! Elk gesprek dat je niet op WhatsApp voert, is een communicatie waar WhatsApp geen data over kan verzamelen. WhatsApp in één keer helemaal verwijderen is vaak wat radicaal, zeker omdat er veel mensen nog niet actief zijn op Signal, die je dan dus niet zou kunnen bereiken. Daarom raden we aan om zoveel mogelijk communicatie te verplaatsen naar Signal. Hierdoor krimpt de afhankelijkheid van WhatsApp!
Stuur anderen deze pagina door als je ze vraagt om voortaan via Signal te communiceren. Signal is beter voor je privacy, transparant (open source) en geen Big Tech. Kortom: genoeg redenen om de app te gebruiken!