Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Zuyderland meldt datalek bij Thuiszorg en Thuishulp

Door een fout in het systeem van een leverancier van Zuyderland, zijn privégegevens van een onbekend aantal (voormalige) medewerkers ingezien door onbevoegden. Het gaat om personeelsleden die in dienst zijn of waren van Zuyderland Thuiszorg en Zuyderland Thuishulp. Zij zijn inmiddels per brief geïnformeerd over het datalek.

VPNgids 28 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Deze gegevens zijn ingezien door onbevoegden

Volgens Zuyderland kon het datalek ontstaan doordat een leverancier niet op de juiste wijze persoonsgegevens verwerkte. Door een fout konden niet-geautoriseerde personen een jaar lang de persoonlijke gegevens van medewerkers bekijken. Dat werd vastgesteld tijdens een audit die recentelijk is uitgevoerd.

Het gaat uitsluitend om gegevens van huidige of voormalige medewerkers van Zuyderland Thuiszorg en Zuyderland Thuishulp, zo laat de zorginstantie weten. En zijn geen cliëntgegevens openbaar geworden. Gedupeerden zijn woensdag per brief op de hoogte gebracht van het voorval. In de brief, die is ingezien door L1 Nieuws, staat dat namen, adressen, woonplaatsen, e-mailadressen, telefoonnummers, BSN-nummers, bankrekeningnummers, wachtwoorden, functieschalen en de data dat medewerkers in dienst traden zichtbaar waren.

“De oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen”, zo laat Zuyderland weten. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel medewerkers de dupe zijn van het datalek.

Zuyderland vraagt betrokkenen om alert te zijn voor oplichting

De instantie biedt in de brief haar excuses aan voor de gebeurtenissen en eventuele zorgen die dit incident heeft veroorzaakt. “We verzekeren u dat er grondig onderzoek heeft plaatsgevonden naar het ontstaan van dit datalek en dat door de leverancier de noodzakelijke maatregelen zijn getroffen, waardoor de gegevens niet meer zichtbaar zijn”, zo staat er in de brief die betrokkenen hebben ontvangen. Tevens heeft Zuyderland een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook krijgen werknemers het advies om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zuyderland adviseert hen om hun wachtwoord te veranderen, zeker als ze hetzelfde wachtwoord voor andere online diensten gebruiken. Daarnaast moeten gedupeerden alert zijn op vreemde telefoontjes en verdachte berichten waarin gevraagd wordt om persoonlijke gegevens te bevestigen of door te geven. Deze vorm van oplichting noemen we ook wel phishing.

Tot slot doen betrokkenen er goed aan om ook mensen uit hun directe omgeving te waarschuwen voor mogelijke oplichtingspraktijken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.