Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Trends en ontwikkelingen digitale toekomst

Digitale Overheid 6 mei 2021

Onlangs stuurde het Kabinet de 3e update van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie aan de Kamer. De update bevat een vooruitblik naar de digitale toekomst: Toekomstverkenning Digitalisering 2030 . In deze publicatie staan een aantal belangrijke digitaliseringstrends en toekomstbeelden beschreven.

Trends

De toekomstverkenning helpt politiek, overheid, bedrijven, (kennis) instellingen en burgers het gesprek te voeren over de vraag: wat willen we dat technologie/digitalisering voor onze samenleving doet? Daarnaast beschrijft de verkenning een aantal relevante technologische trends. Denk bijvoorbeeld aan digitale valuta, virtuele leefwerelden en de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen.

Mogelijke toekomstbeelden

Op basis van de beschreven trends formuleren de onderzoekers 4 verschillende beelden van de digitale toekomst. In deze beelden staan twee vragen centraal: welke actoren zijn leidend in de digitale transitie en welk doel dient het proces van digitalisering. Dit langetermijnperspectief helpt volgens de onderzoekers om keuzes te maken die vorm en richting geven aan de digitale toekomst. “Als dat niet gebeurt dreigen we de digitale transitie passief te ondergaan, dan worden keuzes voor ons gemaakt, lopen we economische en strategische risico’s en is de kans groot dat we straks leven in een wereld vol technologie die botst met onze waarden en normen”.

Lees hier de toekomstverkenning digitalisering

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.