Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Wat is meerfactorauthenticatie?

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

Authenticatie is het proces waarbij de identiteit van een gebruiker wordt gecontroleerd. Meerfactorauthenticatie is een vorm van (toegangs)beveiliging waarbij de gebruiker zich met een combinatie van minimaal twee verschillende typen authenticatiefactoren moet authentiseren om toegang te krijgen tot een computer, (besturings)systeem of applicatie.

Authenticatiefactoren
Drie mogelijke authenticatiefactoren zijn:
Iets wat de gebruiker weet. Bijvoorbeeld een wachtwoord, een pincode of de beantwoording op een beveiligingsvraag.
Iets wat de gebruiker heeft. Bijvoorbeeld een telefoon of een token.
Iets wat de gebruiker is. Bijvoorbeeld een biometrisch gegeven zoals een vingerafdruk, spraakherkenning of gezichtsherkenning.

Geen meerfactorauthenticatie
Een combinatie van hetzelfde type authenticatiefactor is géén meerfactorauthenticatie. Bijvoorbeeld wanneer er meerdere combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden nodig zijn om toegang te krijgen. Gebruikersnamen en wachtwoorden vallen beide binnen het type authenticatiefactor ‘iets wat de gebruiker weet’, waardoor deze combinaties niet als meerfactorauthenticatie kwalificeren.
Over het algemeen zijn de volgende voorbeelden géén authenticatiefactoren voor het gebruik van een computer of applicatie:
een toegangspas waarmee toegang wordt verkregen tot een ruimte waar meerdere mensen toegang hebben;
een unieke telefoon of unieke computer (tenzij de mobiele telefoon een tijdelijk paswoord of wachtwoord genereert of gebruik maakt van een ingebouwde authenticatiefactor);
een uniek IP-adres.

Voorbeelden meerfactorauthenticatie
Voorbeelden van meerfactorauthenticatie zijn:
de combinatie van het gebruik van een wachtwoord én een eenmalig te gebruiken paswoord of wachtwoord (token) per sms;
de combinatie van een vingerafdruk én een wachtwoord;
de combinatie van een irisscan én een smartcard als token;
het gebruik van een app of hardwaretoken die wisselende wachtwoorden genereert in combinatie met een wachtwoord of pincode.