Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

1-jarig Mastodon Overheid blikt terug en vooruit

De Nederlandse overheid is 1 jaar aanwezig op Mastodon via de eigen server Mastodon Overheid. Het gaat om een pilotomgeving voor de overheid om dit open platform te ontdekken. Mastodon is een publiek alternatief voor commerciële online sociale media platformen. Wat zijn de eerste ervaringen en lessen uit de pilot?

Digitale Overheid 12 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Pilot Mastodon Overheid

De pilot begon met zo’n 20 overheidsorganisaties, inmiddels doen bijna 40 organisaties mee. Zij gebruiken Mastodon voor communicatie met burgers en bedrijven, en voor pers- en public relations-activiteiten. Pilotdeelnemers zijn onder andere de Belastingdienst, KNMI, Rijkswaterstaat Verkeersinfo, BIJ12 en nieuwe bewindslieden. De pilot loopt tot en met in ieder geval december 2024.

Ervaringen en lessen uit de pilot

Onlangs is de pilot tussentijds geëvalueerd. Deelnemende organisaties noemen vooral de betrokkenheid en positieve interactie met de community op Mastodon. Maar ook de bescherming van de privacy voor gebruikers, en de veiligheid en herkenbaarheid (authenticiteit) van accounts van de Nederlandse overheid. Verbeterpunten zijn onder andere het beperkte bereik van de doelgroep. En de integratie van Mastodon in huidige processen en tooling voor social mediabeheer en webcare. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tools om berichten op Mastodon in te plannen. Ook zijn er nog beperkte mogelijkheden voor gebruikersstatistieken.

Vooruit kijken

Het streven is om Mastodon Overheid vanaf 2025 aan te bieden aan alle overheidsorganisaties (en alle overheidslagen) als een gemeenschappelijke voorziening van de overheid. Zo draagt het bij aan de vermindering van verspreiding van desinformatie, en aan de afname van afhankelijkheid van commerciële sociale media platformen. Dit versterkt digitale autonomie en een veilige en betrouwbare informatievoorziening. En dat kan het vertrouwen van mensen in de digitale wereld vergroten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.