Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Aftapwet Verenigd Koninkijk in strijd met de wet

In het Verenigd Koninkrijk heeft het Hof van Beroep bepaald dat een surveillance wetgeving op meerdere onderdelen onrechtmatig is. Het gaat om de Data Retention and Investigatory Powers Act 2014, met als bijnaam de Snoopers' Charter. Dit is de voorganger van de Investigatory Powers Act 2016, de huidige wet. In de wet zijn de bevoegdheden voor surveillance voor de politie en veiligheidsdiensten opgenomen. Telecomproviders moeten volgens deze wet gegevens 12 maanden opslaan.

31 januari 2018

De verplichting voor teleconproviders had echter als gevolg dat bijna 50 overheids-en opsporingsdiensten zonder gerechtelijk bevel toegang konden krijgen tot deze gegevens. Hoewel de wet beoogde ruime bevoegdheden in lijn te brengen met waarborgen, stond de wet onder grote druk. Vanaf het begin al bestonden vragen over de verenigbaarheid met de Europese rechten met privacy.

Volgens de rechters kent de toegang tot informatie te zwakke waarborgen, zoals het verzamelen zonder vordering of het breder verwerken van gegevens dan alleen voor zware misdrijven. Overheidsdiensten kunnen zichzelf autoriseren voor toegang, met zwak toezicht hierop. In 2016 kwam een aangepaste versie van de wet met nog verdergaande bevoegdheden, zoals de mogelijkheid tot het massaal aftappen, afluisteren van telefoon- en emailverkeer en het aanleggen van enorme databases. Voor deze bevoegdheden wordt een aanvullende rechtszaak aangespannen.

Martha Spurrier, directeur van advocatenkantoor Liberty, zei: "Een Britse rechtbank heeft het extreem massale surveillancesysteem van de regering onwettig verklaard. Dit oordeel vertelt ministers in duidelijke bewoordingen dat ze de mensenrechten van het publiek schenden. Ook de laatste aanpassing van de wet uit 2016 moet worden gewijzigd. Geen enkele politicus staat boven de wet. Wanneer zal de regering beginnen met het opstellen van een toezichtwet die onze democratische vrijheden hooghoudt? "

Tom Watson, een lid van het Parlement, zei: "Deze wetgeving was vanaf het begin onjuist. Het werd met spoed door het Parlement gebracht vlak voor het reces zonder behoorlijk parlementair toezicht. De regering moet nu veranderingen aanbrengen in de huidige wet om ervoor te zorgen dat honderdduizenden mensen, van wie er velen onschuldige slachtoffers of getuigen van een misdrijf zijn, worden beschermd door een systeem van onafhankelijke goedkeuring voor toegang tot communicatiegegevens. Ik ben er trots op dat ik mijn steentje heb bijdragen aan de bescherming van de grondrechten van burgers."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.