ING en Volksbank hebben aangekondigd om te stoppen met het ondersteunen van contactloze betalingen via hun eigen app. Klanten kunnen in plaats daarvan Google Pay of Apple Pay gebruiken. NSC-Kamerleden Six Dijkstra en Zeedijk maken zich hier zorgen over, onder ander vanwege de afhankelijkheid van de Amerikaanse bedrijven Google en Apple.
Eelco Heinen, de minister van Financiën, heeft op de Kamervragen van de NSC-leden gereageerd. Hij geeft aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) erop toeziet dat partijen zich aan de wetgeving houden. Hij acht een algemeen contactloos betaalprotocol niet nodig.
Six Dijkstra en Zeedijk vroegen zich af wat de impact is op de privacy van Nederlanders als hun betaalverkeer loopt via de software van Google en Apple. Ze vroegen zich af of er toezicht wordt gehouden op de gegevens die de techreuzen hiermee kunnen verzamelen.
Ook stelden ze vragen bij de digitale soevereiniteit van Nederland door de afhankelijkheid van grote Amerikaanse techbedrijven voor contactloos betalen. Ze vroegen zich af of een open contactloos betaalprotocol op Nederlands of Europees niveau een oplossing biedt.
ING laat op haar website weten dat Google bij gebruik van Google Pay informatie krijgt over de datum en tijd van de betaling, maar ook over het bedrag en de naam van de winkel. Klanten reageerden op X negatief op deze ontwikkeling. Overigens zijn ING en Volksbank niet de enige banken die hun eigen app loslaten, andere banken stapten al eerder over op Google Pay en Apple Pay.
Minister Heinen heeft inmiddels gereageerd op de Kamervragen. Hij laat weten dat bedrijven die in Nederland hun diensten aanbieden moeten voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AP ziet erop toe dat Google, Apple en de Nederlandse banken dat ook daadwerkelijk doen.
Hij geeft aan dat in het digitale domein de afhankelijkheid van partijen buiten de EU toeneemt. Tegelijkertijd ziet hij die afhankelijkheid niet altijd als een probleem. Volgens de Digital Markets Act (DMA) zijn wereldwijd opererende platforms verplicht om contactloze betalingen mogelijk te maken buiten hun eigen portemonnee. Dit leidt juist tot meer concurrentie en keuzevrijheid, aldus de minister.
Verder geeft Heinen aan dat consumenten ook op andere manieren kunnen betalen, zoals met iDeal of met hun bankpas. Ook wees hij op de ontwikkeling van de digitale euro, een betaalmiddel dat zoveel mogelijk gebaseerd is op Europese partijen en technologieën. Hij ziet daarom geen noodzaak in het ontwikkelen van een algemeen contactloos betaalprotocol voor banken.