Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

PSD2 (Payment Services Directive 2) is een herziene Europese betaalrichtlijn die banken ertoe dwingt particuliere betaalrekeningen toegankelijk te maken voor FinTech-bedrijven. De betaalrichtlijn, in het leven geroepen door de Europese Commissie (EC) om de monopoliepositie van banken te doorbreken en nieuwe spelers op de markt toe te laten, moest sinds januari 2018 in alle Europese Lidstaten van kracht zijn, maar is in Nederland pas in februari 2019 ingevoerd.

De betaalrichtlijn maakt het voor bedrijven mogelijk om – met toestemming van de klant – bankgegevens te gaan beheren. Dit zorgt voor concurrentie en bevordert de innovatie; denk aan een overzicht van verschillende bankrekeningen van diverse banken in één app en betaaldiensten zoals iDEAL (uitgegeven door Currence, een initiatief van acht Nederlandse banken) en Tikkie (een initiatief van ABN Amro). Banken zijn over het algemeen niet blij met de herziene betaalrichtlijn: zij raken hiermee het alleenrecht om betalingen te kunnen verrichten kwijt.

FinTech staat voor financiële technologie. Om bankgegevens te mogen beheren, hebben FinTech-bedrijven vergunningen nodig. Deze vergunningen zijn vanaf juli 2018 te verkrijgen bij De Nederlandsche Bank. De eisen waar FinTech-bedrijven aan dienen te voldoen zijn vanwege de gevoelige aard van de gegevens waarmee zal worden gewerkt erg streng. Zo mogen bankgegevens niet voor commerciële doeleinden worden ingezet, tenzij de klant hier nadrukkelijk toestemming voor geeft.