Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amerikaanse telecomtoezichthouder stemt in met netneutraliteit

De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse telecomtoezichthouder, heeft ingestemd met het herinvoeren van de regels voor netneutraliteit. Naar eigen zeggen wil de FCC hiermee zorgen voor een snel, open en eerlijk internet.

VPN Gids 30 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het bestuur van de FCC stemde met drie tegen twee stemmen voor het voorstel om de netneutraliteitsregels weer in te voeren. De twee tegenstemmen kwamen van Republikeinen. De regels zullen 60 dagen na de registratie in het Federal Register in werking treden.

Internet als essentiële dienst zonder censuur

Alle breedbandinternetverbindingen moeten na de herinvoering van de netneutraliteit weer gelijk behandeld worden. Internet wordt daarmee gezien als een essentiële dienst, met als water en elektriciteit.

Internetproviders mogen geen content meer hinderen door de verbinding te vertragen. Ook mogen ze geen legale content blokkeren. Verder wordt het ook verboden om bepaalde content tegen betaling voor te trekken.

Jessica Rosenworcel, voorzitter van de FCC, zegt over de herinvoering: “Deze regels over netneutraliteit zorgen ervoor je kunt gaan waar je wilt en dat je online kunt doen wat je wilt, zonder dat je internetprovider keuzes voor je maakt. Ze maken duidelijk dat je internetprovider niet het recht heeft websites te blokkeren, services te vertragen of online content te censureren.”

Met het herstel van de wet heeft de FCC meer regie over internetproviders en dit komt de openbare en nationale veiligheid ten goede, zegt Rosenworcel tegen de CNN(1). Deze regie stelt de FCC ook in staat om internetproviders te verbieden om persoonlijke data van Amerikaanse burgers te delen met techbedrijven.

Netneutraliteit afgeschaft in 2017

De netneutraliteitsregels werden in 2015 ingevoerd door de FCC. Internetproviders werden vanaf toen als nutsbedrijven gezien. Daardoor mochten ze het verkeer niet afknijpen noch betalende partijen voorrang verlenen. In 2017 werden veel netneutraliteitsregels onder invloed van Donald Trump echter teruggedraaid.

Dat leidde toen tot veel protest bij burgerrechtenorganisaties en bedrijven omdat het afschaffen schadelijk is voor consumenten en voor internetvrijheid. Grote internetbedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Netflix, Amazon en Reddit organiseerden zelfs een gezamenlijk protest met de naam Battle for the Net. Ze riepen op tot het behoud van een open internet.

Het mocht echter niet baten en de toenmalige voorzitter van de FCC, de door Donald Trump naar voren geschoven Ajit Pai, zette zijn plannen door.

Joe Biden was al geruime tijd van plan om de regels voor netneutraliteit opnieuw in te voeren. In 2021 probeerde hij de FCC met een executive order hiertoe aan te zetten. Pas in oktober 2023 kregen de Democraten echter een meerderheid in het vijfkoppige bestuur van de FCC. Dit maakte het mogelijk om het bevel van Biden uit te voeren en de netneutraliteit te herstellen.

  1. https://edition.cnn.com/2024/04/25/tech/net-neutrality-is-back/index.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Elise Troll