Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amersfoort erkend voor grondige privacybeoordeling

De gemeente Amersfoort heeft de IBD DPIA Award 2024 gewonnen. Deze prijs benadrukt de noodzaak voor gemeenten om privacyrisico’s bij de verwerking van persoonsgegevens vooraf goed in kaart te brengen. Samen met wethouder Johnas van Lammeren reikte Nausikaä Efstratiades, hoofd IBD, de award uit.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten 22 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Waarde van goede DPIA's

Tijdens de uitreiking van de award benadrukte wethouder Johnas van Lammeren waarom de gemeente Amersfoort veel waarde hecht aan het uitvoeren van kwalitatief goede gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA’s): 'De wereld wordt steeds digitaler. De gemeente krijgt steeds meer gegevens. Daarom vind ik het als wethouder bijzonder belangrijk dat gegevens goed beschermd worden tegen misbruik. De award is een kroon op jarenlang werk. Het voelt als steun in de rug, digitalisering en bescherming gegevens is nooit af en heeft permanent aandacht nodig.'

Reden van toekenning van de award

Nausikaä Efstratiades maakte duidelijk waarom de gemeente Amersfoort de prijs heeft gewonnen: 'De winnende DPIA van de gemeente betrof een Datawarehouse in het sociaal domein. In deze beoordeling wordt een complex proces helder beschreven en stap voor stap onderbouwd volgens de verplichte elementen van de AVG. Dit resulteert in een uitgebreide analyse van de verwerking van persoonsgegevens binnen dit proces. Opvallend is dat verschillende medewerkers hebben bijgedragen aan de DPIA. Dit benadrukt wat wij bij de Informatiebeveiligingsdienst ook belangrijk vinden: een DPIA is niet alleen de verantwoordelijkheid van de privacy officer, maar van iedereen die bij het werkproces betrokken is. Een kwalitatief goede DPIA komt tot stand door gezamenlijke inspanning.'

Stimuleren van samenwerking tussen gemeenten

Nausikaä Efstratiades benadrukte dat de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) zich inzet om de samenwerking tussen gemeenten te stimuleren door goed uitgevoerde DPIA’s te delen. Dit bespaart niet alleen tijd en energie bij gemeenten, maar zorgt er ook voor dat de collectieve kracht van gemeenten optimaal wordt benut om de privacy van inwoners te waarborgen. Algemene beschrijvingen in een DPIA kunnen vaak goed overgenomen worden van een gemeente die dat proces op eenzelfde manier uitvoert. Daardoor blijft er meer tijd over voor de focus op het belangrijkste onderdeel van de DPIA: het detecteren van risico's en passende maatregelen om de risico’s te verkleinen. 'We kunnen nog veel van elkaar leren,' aldus Efstratiades.

Doel van de DPIA Award

De IBD DPIA Award heeft als doel het bevorderen van kwalitatief goede DPIA's. Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit gemeentelijke Privacy Officers, Functionarissen Gegevensbescherming en IBD-adviseurs, heeft de winnaar gekozen op basis van strikte criteria.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.