Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

API’s stimuleren digitale transformatie dienstverlening

De VNG heeft met de afronding van het programma Haal Centraal samen met haar partners een belangrijke bijdrage geleverd aan de standaardisatie en modernisering van gegevensuitwisseling. De introductie van API’s voor basisregistraties maakt het voor overheden eenvoudiger om informatie veilig op te vragen.

VNG 26 augustus 2024

API's voor basisregistraties

De API's (Application Programming Interfaces), ontwikkeld in het kader van Haal Centraal, voor basisregistraties zoals BRP, BRK, WOZ en BAG zijn ontworpen om de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties te verbeteren. Gebruikers kunnen nu eenvoudiger en veiliger betrouwbare en actuele gegevens opvragen en gebruiken voor hun dienstverlening. Dit draagt bij aan een efficiëntere aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

Specificaties API's 

De verschillende API's zijn nu in beheer bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) en Kadaster. Meer informatie over deze API’s en de bijbehorende specificaties is te vinden op de websites van de beheerders en op developer.overheid.nl. Deze website biedt een platform waar (software)leveranciers en gebruikers samenkomen om te praten over huidige en toekomstige ontwikkelingen.

Moderniseren informatiehuishouding gemeenten

De VNG blijft zich actief inzetten voor de verdere integratie en het gebruik van API’s in het gemeentelijke informatiesysteem. Dit sluit aan bij de bredere ambitie om de informatiehuishouding van gemeenten te transformeren en te moderniseren volgens de principes van Common Ground en de toekomstplannen voor een Federatief Datastelsel. De modernisering van de WOZ-keten is daar een specifiek onderdeel van waar we op dit moment actief mee bezig zijn. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.