Het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) was het doelwit van een cyberaanval. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) vermoedt dat de Chinese hackersgroep APT31 achter de aanval zit. Het Kamerlid zegt dat hij zich niet laat intimideren en doorgaat met zijn werk.
Dat schrijven Belgische media, waaronder VRT News en DataNews. De partij van Cogolati, de Franse Groenen, bevestigt het verhaal (1).
De media stellen dat de Chinese overheid Samuel Cogolati al langer in het vizier heeft. Het Kamerlid belandde op een Chinese sanctielijst nadat hij de mishandeling van Oeigoeren ter discussie stelde. Hij diende een resolutie in waarin hij de vervolging van de Chinese minderheidsgroepering in de noordwestelijke regio Xinjiang veroordeelde. Hij omschreef de gang van zaken als “misdaden tegen de menselijkheid”.
Dat schoot de Chinese Communistische Partij in het verkeerde keelgat. Die zou staatshackers de opdracht hebben gegeven om de criticus digitaal aan te vallen. Zij stuurden daarop een e-mail aan het Belgische Kamerlid waarin ze vertelden dat ze over informatie beschikten over misbruik van mensenrechten in China. In werkelijkheid was het een malafide e-mail bedoeld om zo veel mogelijk vertrouwelijke of gevoelige informatie te bemachtigen.
Het CCB vermoedt dat de Chinese hackersgroep APT31 achter de aanval zit. De groep staat erom bekend critici van het Chinese regime digitaal aan te vallen. Ze maken veelal gebruik van tracking pixels om zo veel mogelijk gegevens van gebruikers te verzamelen.
Cogolati zegt in een verklaring dat hij zich niet uit het veld laat slaan. “Als de Chinese Communistische Partij denkt dat ze ons intimideert, heeft ze het bij het verkeerde eind. We gaan door met ons verzet totdat de schaamtekampen zijn gesloten. Het doelwit zijn van cyberspionage is niets vergeleken met de vervolgingen die miljoenen Oeigoeren, Tibetanen en pro-democratische activisten in Hongkong moeten doorstaan”, aldus het Kamerlid.
Cogolati vraagt de regering om meer duidelijkheid te geven over het aantal Chinese cyberaanvallen op België. “De hackers breken niet voor de lol binnen in onze servers. Er zit een methodiek achter, gericht tegen verdedigers van de mensenrechten en georganiseerd voor rekening van het Chinese regime. Er moet volledige duidelijkheid komen over de duurtijd, de aard en de slachtoffers van de cyberaanvallen tegen België.”
Het Ecolo-Kamerlid wil dat de regering onderzoekt of er gevoelige of gerubriceerde gegevens naar Peking zijn doorgespeeld. Verder wil hij dat de overheid China aanspreekt op haar gedrag. “Cyberaanvallen kunnen niet ongestraft blijven. Als België tastbaar bewijs heeft om een cyberaanval aan een overheidsinstantie toe te schrijven, dan moet deze kwaadwillende handeling als zodanig via diplomatieke kanalen worden aangeklaagd.”
Tot slot roept hij op om de cybersecurity van federale instellingen en burgers te versterken, en de meest kwetsbare burgers in België te beschermen.
Het is niet de eerste keer dat België in de ban is van cyberaanvallen. In mei 2021 vielen hackers Belnet aan, een computernetwerk dat voor onderzoeksdoeleinden wordt ingezet. Door een DDoS-aanval konden overheidsdiensten, onderwijsinstellingen en nog zo’n tweehonderd andere organisaties tijdelijk geen gebruikmaken van internet.
Ook in ons land zijn politieke partijen en politici geregeld het doelwit geweest van cyberaanvallen. Begin 2021 werden de PvdA en partijlid Kati Piri twee weken lang geteisterd door DDoS-aanvallen. Volgens de partij ging het om ‘een gerichte DDoS-aanval’. Piri vermoedde dat Turkse hackers achter de aanval zaten. “Het heeft er alle schijn van dat dit een aanval is naar aanleiding van mijn steun voor democraten in Turkije en mijn oproep om politieke gevangenen, zoals Selahattin Demirtas en Osman Kavala, vrij te laten”, aldus de sociaaldemocraat.
Eind vorig jaar was de PVV het doelwit van ‘een massale cyberaanval’. De website van de partij werd vanuit het buitenland bestookt met grote hoeveelheden verkeer. Daardoor was de site urenlang niet bereikbaar. Partijleider Geert Wilders zei dat het meeste verkeer afkomstig was uit Israël, Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/01/ecolo-kamerlid-slachtoffer-van-chinese-cyberaanval/