Een mijlpaal voor Hansken vandaag in Maastricht: het digitaal forensische platform won de eerste prijs in de categorie ‘Digital Transformation’ bij de European Public Sector Awards (EPSA). In totaal deden 151 innovatieve projecten mee, waarvan 54 in de categorie digitale transformatie.
“Door een sterke samenwerking tussen internationale strafrechtketenpartijen op het gebied van digitaal forensisch onderzoek te bevorderen, heeft het Hansken-team een unieke en vertrouwde gemeenschap van Hansken-gebruikers opgebouwd. Het is prachtig om te zien dat deze internationale samenwerking Hansken in staat stelt verder te groeien en te innoveren, waardoor een toenemend aantal organisaties wordt geholpen bij het omgaan met digitaal forensisch bewijsmateriaal”, aldus de EPSA-jury.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) begon in 2012 met het ontwikkelen van een forensische zoekmachine om opsporingsdiensten te helpen bij het snel en efficiënt onderzoeken van grote hoeveelheden digitale sporen. In beslag genomen gegevensdragers, zoals computers en mobiele telefoons, bevatten veel informatie en digitaal bewijs. Vooral bij fraude-, moord-, en kindermisbruikzaken moeten opsporingsambtenaren zich door gigantische bergen data heen worstelen. Met Hansken kan er snel en heel specifiek gezocht worden
Het gebruik van digitale data neemt elke dag toe. Opsporingsdiensten merken dit in hun zaken, waarin ze dagelijks meer digitaal bewijsmateriaal tegenkomen. Met Hansken kunnen rechercheurs en digitaal experts deze grote hoeveelheden aan en zo efficiënt samenwerken in hun onderzoeken. Hansken indexeert alle digitale sporen automatisch. Gebruikers kunnen vervolgens zoeken op bijvoorbeeld woorden, namen en nummers, of op eigenschappen van sporen zoals mails, chatberichten, foto’s en locaties.
Hansken heeft zichzelf inmiddels ruimschoots bewezen en is al van grote betekenis geweest bij vele honderden zaken. Waaronder zaken met berichten uit de cryptocommunicatiedienst EncroChat. Het platform wordt gebruikt door vrijwel alle opsporingsdiensten in Nederland en wordt inmiddels (door)ontwikkeld en gebruikt door een wereldwijde community van law enforcement partners. Samen wordt er continu doorgewerkt aan innovaties, zoals het gebruik van AI in het platform. Daarmee kan bijvoorbeeld ook gezocht worden op objecten in foto’s. Zo helpen de opsporingsdiensten van verschillende landen elkaar met kennis en innovatie die al voorhanden is.