Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Dirk van den Broek introduceert bodycams in supermarkten, AP is kritisch

Dirk van den Broek introduceert als supermarkt eerste in Nederland bodycams in de winkel. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen.

29 april 2024

Medewerker met de bodycam. Foto: Dirk van den Broek

Dirk start in veertig winkels met het gebruik van de bodycams. De bodycams worden ingezet bij gespannen of dreigende situaties.

Daarmee worden de kleine camera’s een extra middel om onveilige incidenten in de winkels tegen te gaan. Het doel is de-escaleren, schrijft de supermarktketen in een persbericht.

Ervaringen in de sector (en daarbuiten) zouden uitwijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken. En na een succesvolle pilot in 2023 werkt de discountformule nu met dit type bodycam.

Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.”

AP is kritisch

De bodycams werken als volgt: als er een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een van de getrainde medewerkers van een Dirk-winkel daar de bodycam aanzetten. De medewerker vertelt aan de betreffende persoon dat de bodycam aangezet wordt.

Vanaf dat moment neemt de bodycam beeld en geluid op, maar ziet de persoon in kwestie ook zichzelf terug. Net als bij andere camera’s in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt indien dat nodig is voor bijvoorbeeld overhandiging aan de politie.

Voor de introductie van bodycams heeft de supermarkt een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd, staat in het persbericht. De Autoriteit Persoonsgegevens is echter kritisch.

“We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa’s en het gebruik is aan strenge voorwaarden gebonden. Cameratoezicht is zeer invasief. Dat geldt voor reguliere camera’s die aan de muur hangen, en dat geldt des te meer voor bodycams, die je van heel dichtbij, recht in je gezicht filmen”, citeert de Volkskrant een woordvoerder van de privacywaakhond.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.