Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

DPC licht Europese toezichthouders in april in over onderzoek naar Facebook

VPN Gids 23 feb 2022

De Data Protection Commission (DPC) heeft het onderzoek naar de data-uitwisselingspraktijken van Facebook afgerond. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft de bevindingen reeds ontvangen van de Ierse toezichthouder. Het sociale netwerk heeft 28 dagen de tijd om op het rapport te reageren. Privacywaakhonden uit andere Europese lidstaten worden naar verwachting in april geïnformeerd over de conclusies. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters.

Streep door het Privacy Shield

De zaak kwam aan het rollen toen het Europees Hof van Justitie in de zomer van 2020 bepaalde dat het Privacy Shield -dat de uitwisseling van gegevens tussen de EU en andere landen regelt- niet langer rechtsgeldig is. Het Hof oordeelde dat deze overeenkomst onvoldoende waarborgen bood om de privacy en gegevens van Europese burgers te beschermen. Zo kunnen Europeanen bijvoorbeeld geen bezwaar indienen als Amerikaanse veiligheidsdiensten hun gegevens willen inzien. De gebrekkige bescherming is in strijd met het evenredigheidsbeginsel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), aldus de rechter.

Het Hof bepaalde dat data uitgewisseld mocht worden met de VS als Europese en Amerikaanse bedrijven met zogeheten Standard Contractual Clauses (SCC’s) of modelcontracten werken. Daarin zijn afspraken vastgelegd over hoe persoonsgegevens worden verwerkt. Ze dienen dezelfde of betere privacywaarborgen te bevatten als de Europese regels op dit vlak.

DPC mag onderzoek naar Facebook voortzetten

Dat was volgens de Ierse privacywaakhond DPC niet het geval bij Facebook. In september 2020, enkele maanden na het opheffen van het Privacy Shield, vroeg de toezichthouder aan Facebook om niet langer persoonsgegevens van Europese burgers door te sturen naar de VS. Of om minder data te verzamelen, of nieuwe afspraken over gegevensuitwisseling te maken.

Facebook reageerde door kenbaar te maken in hoger beroep te gaan tegen het besluit. Stopzetten van de trans-Atlantische datastroom zou volgens Facebook niet alleen “verwoestende en onomkeerbare gevolgen” hebben voor het bedrijfsleven, maar ook voor publieksdiensten en de gehele Europese economie. De Ierse High Court stelde Facebook in het gelijk en gaf de DPC de opdracht om het onderzoek voorlopig in de ijskast te zetten.

In mei 2021 kreeg de Ierse toezichthouder opnieuw het groene licht van het Hooggerechtshof om het onderzoek naar de uitwisseling van gebruikersdata door Facebook voort te zetten. Volgens de rechter had Facebook ‘geen juridische grondslagen’ aangevoerd om het besluit van de DPC aan te vechten.

Europese toezichthouders krijgen rapport DPC in april

De DPC heeft het onderzoek inmiddels afgerond. De resultaten daarvan zijn maandag overhandigd aan Facebook, zo weet persbureau Reuters. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft 28 dagen de tijd om te reageren op de bevindingen van de Ierse toezichthouder. Een woordvoerder van de DPC weigerde om inhoudelijk iets te zeggen over het onderzoeksrapport.

Voordat de DPC een definitief oordeel velt, gaat het de nationale privacywaakhonden van andere Europese lidstaten om advies vragen. Zij mogen verklaren of ze vinden dat het onderzoek van hun Ierse collega’s goed is uitgevoerd, en of de conclusies gerechtvaardigd zijn. Een woordvoerder van de DPC bevestigt tegenover Reuters dat zij het rapport in april kunnen verwachten.

Meta pleit voor langetermijnoplossing

Een woordvoerster van Meta bevestigt het rapport te hebben ontvangen. “Opschorten van de gegevensuitwisseling is niet alleen schadelijk zijn voor de miljoenen mensen, liefdadigheidsinstellingen en bedrijven in de EU die gebruik maken van onze diensten, maar ook voor duizenden andere bedrijven die afhankelijk zijn van de gegevensoverdracht tussen de EU en de VS om een wereldwijde dienst te verlenen”, zo herhaalde ze het inmiddels bekende standpunt van Meta. Volgens haar is een langetermijnoplossing voor de doorgifte van gegevens tussen de EU en VS de enige oplossing om een doorbraak te forceren in deze kwestie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.