Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

EDPS lanceert onderzoek naar mogelijke privacyschending Microsoft

De European Data Protection Supervisor (EDPS) start een grootschalig onderzoek naar de contracten tussen Europese overheidsinstellingen en Microsoft. De Europese privacytoezichthouder zegt signalen te hebben ontvangen dat het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf met zijn software en clouddiensten de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreedt. Wojciech Wiewiórowski, voorzitter van de EDPS, wil betere contractvoorwaarden bij de leveranciers afdwingen.Dat vertelt Wiewiórowski desgevraagd tegenover het Financieele Dagblad.

VPN Gids 19 apr 2021

VS volgt Europese ambtenaren op de voet

De topman zegt tegenover de krant dat Microsoft grote hoeveelheden data over 60.000 Europese ambtenaren op onveilige wijze opslaat in de Verenigde Staten. Ook zouden de Amerikanen zorgvuldig bijhouden wie contact heeft gehad bij belangrijke Europese instellingen, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB). Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen op deze wijze Europese ambtenaren en burgers volgen.

Het Europees Hof van Justitie stak voor dit soort praktijken afgelopen zomer een stokje. Het Hof zette toen een streep door het Privacy Shield, omdat het te weinig garanties bood voor de privacybescherming van Europese ingezetenen. In de ogen van de rechtbank boden de Amerikanen niet hetzelfde beschermingsniveau van persoonsgegevens en andere data als hier in de EU. Dat is in strijd met de Europese privacywetgeving. Tevens kunnen Europeanen geen invloed uitoefenen op de wijze waarop gegevens verwerkt worden in de VS. De EU en VS praten al maanden over een opvolger van het Privacy Shield. Naar verwachting nemen de onderhandelingen nog enkele maanden in beslag.

Wiewiórowski spreekt van een ‘zeer groot privacyprobleem’. Hij laat tegenover het Financieele Dagblad weten op het punt te staan een ‘pijnlijk besluit’ te nemen. Uitweiden over wat hij daarmee bedoelt wil hij niet. Hij zegt wel dat het beter zou zijn als de Amerikanen stappen zouden ondernemen richting Europa.

CIO Platform wil ‘weeffout’ in de AVG herstellen

Het hoofd van de EDPS maakt zich niet alleen zorgen om Microsoft, maar ook andere grote Amerikaanse technologiebedrijven die clouddiensten aanbieden in de EU. Dat geldt ook voor het CIO Platform, een belangengroep die bestaat uit de Chief Information Officers (CIO’s) van meer dan honderddertig grote bedrijven. Volgens hen voldoet het leeuwendeel van Europese bedrijven niet aan de Europese privacywet.

Het CIO Platform deed eerder deze maand een oproep om de AVG aan te passen. Techbedrijven als Google, Amazon en Microsoft hebben naar eigen zeggen een te grote vinger in de pap in de clouddiensten die ze hier aanbieden. Ze zijn niet open en eerlijk over wat ze precies met door hen verzamelde klantdata doen. Tegelijkertijd draaien Europese bedrijven op voor het financiële risico als een nationale toezichthouder concludeert dat de software van de clouddienstaanbieder niet aan de Europese privacywet voldoet.

Arthur Govaert, voorzitter van het CIO Platform noemde dit een ‘weeffout’ in de AVG en wil het omdraaien. “Niet de gebruiker maar de maker hoort zorg te dragen voor veilige software. De wetgever moet dit echt repareren.” Ronald Verbeek, directeur van het CIO Platform, stelde voor om een deel van een eventuele AVG-boete bij de softwareleverancier te leggen.

EDPS ziet niets in Europese clouddienst

Om de macht van Amerikaanse aanbieders van clouddiensten te doorbreken, praten Europese lidstaten al langer over het voorstel om een Europese clouddienstaanbieder in het leven te roepen: Gaia-X. Maar niet iedereen staat te springen over het Europese initiatief. “Alle initiatieven om iets tegen die marktmacht in te brengen, zoals het project Gaia-X voor een Europese cloud, worden in de kiem gesmoord. Het begint er al mee dat Macron en Merkel ruzie maken over de vraag waar het hoofdkantoor van zo’n nieuw Europees instituut moet komen te staan”, zei privacyadvocaat Axel Arnbak onlangs.

Ook Wiewiórowski is enthousiast om een eigen Europese clouddienst te bouwen om zo minder afhankelijk te worden van de Amerikanen. “De beste manier voorwaarts is betere contractvoorwaarden afdwingen bij de grote leveranciers”, aldus de bestuursvoorzitter van de EDPS.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.