De langverwachte ‘vangrail’ voor AI, de Europese regels voor kunstmatige intelligentie, werd deze week bekrachtigd door de raad van EU-ministers. De regels zullen echter pas in 2025 van kracht gaan, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat dat (in ieder geval gedeeltelijk) dit jaar nog zou gebeuren.
De AI-wet is het eerste juridische kader voor AI en pakt de risico’s van kunstmatige intelligentie aan. Het doel van de regels is het promoten van betrouwbare AI in Europa en wereldwijd. Het is de bedoeling dat AI-systemen enerzijds de grondrechten en veiligheid van burgers eerbiedigen, en anderzijds de risico’s van krachtige AI-modellen beperken.
Vooral is het doel om te voorkomen dat de burger het slachtoffer wordt van bedrijven en overheden die werken met grote hoeveelheden data en algoritmen.
De regels richten zich op verschillende risiconiveaus, waarin vormen van kunstmatige intelligentie worden toebedeeld aan een risiconiveau dat varieert van ‘Minimal risk’ tot ‘Unacceptable risk’. De eerste set regels, die zich richt op de gevaarlijkste toepassingen van AI, zal nu begin 2025 van kracht gaan.
Deze regels richten zich specifiek op kunstmatige intelligentie dat gebouwd is om zwaktes uit te buiten of mensen te manipuleren. Ook technieken om te volgen of sturen, zoals China doet bij haar bevolking, zullen verboden worden.
Onderdeel van deze AI Act is een set regels voor generatieve AI, zoals chatbots. OpenAI’s ChatGPT en Google Gemini zijn hier bekende voorbeelden van. Deze regels zullen rond de zomer van 2025 van kracht gaan.