Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

EFF tegen Belgisch voorstel chatcontrole in Europa

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF staat zeer kritisch tegenover het plan van EU-voorzitter België om chatcontrole in Europa in te voeren. Daarbij zouden alle berichten van Europeanen gecontroleerd worden. Wie daar niet mee akkoord gaat, zou geen foto’s, video’s en url’s meer via zijn chatapp kunnen verzenden.

Informatiebeveiliging Nederland 10 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Massa-scanning

“We verwerpen massa-scanning als middel voor de openbare veiligheid. Telefoons en laptops moeten voor de gebruiker werken van wie ze zijn, niet als ‘afluisterapparatuur in onze zakken’ fungeren, in dienst van overheden, zowel buitenlands als binnenlands. Afluisteren door overheden in de naam van misdaadbestrijding moet altijd gericht, strikt afgebakend zijn en worden onderworpen aan gerechtelijk toezicht”, schrijft de EFF op haar website.

Online privégesprek

Als het Belgisch voorstel wordt aangenomen, betekent dat dat chatdiensten verplicht worden om door de overheid goedgekeurde software toe te voegen. Daarmee kunnen autoriteiten de berichten vervolgens controleren. De EFF wijst erop dat dit in strijd is met het recht op een online privégesprek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.