Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

EU opent onderzoek naar desinformatie op Instagram en Facebook

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend waarbij Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, onder de loep genomen zal worden. Mogelijk voldoen Meta-platforms niet aan regelgeving rondom het detecteren en verwijderen van desinformatie.

VPNgids 1 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Meta wordt verdacht van verschillende vergrijpen onder de Digital Services Act, zo meldt de Europese Commissie (1). Het social media-bedrijf wordt met name aangesproken op het verspreiden van misleidende advertenties en het onderdrukken van politieke content.

Europese Commissie onderzoek DSA-overtredingen

De Digital Services Act is ontworpen om online platformen en netwerken te kunnen reguleren. Het vermoeden bestaat dat Meta niet volledig aan de DSA-wetgeving voldoet. Vandaar dat de Europese Commissie onderzoek gaat doen.

De mogelijke overtredingen zijn als volgt:

  • Misleidende advertenties en desinformatie: de Commissie verdenkt Meta van het opzettelijk verspreiden van desinformatiecampagnes met behulp van advertenties.

  • Zichtbaarheid van politieke content: op Instagram en Facebook wordt politieke content geregeld onderdrukt of beïnvloed door Meta’s algoritmes. Dit betekent dat gebruikers beperkt toegang hebben tot vrije informatie.

  • Gebrek aan onafhankelijke monitoring-tools: de EU vermoedt dat Meta niet voldoende actie onderneemt om verantwoording te nemen in de rol die sociale media spelen in het publiek debat, met name wat betreft transparantie en monitoring tijdens verkiezingen.

  • Detecteren en rapporteren van illegale content: Tot slot wijst de Commissie erop dat Meta’s rapportagesysteem voor illegale content niet voldoet aan de eisen van de DSA.

De BBC schrijft dat de reden voor het onderzoek volgt uit het vermoeden dat een Russische propagandacampagne vrij spel heeft gekregen op Meta’s platforms. Dit is gebaseerd op onderzoek van de non-profit groep AI Forensics.

Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat grote digitale platforms aan hun Europese verplichtingen omtrent het remmen van desinformatie en manipulatie moeten voldoen en dat het onderzoek een stap is voor sociale netwerken om dit te laten zien.

(1) https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_2373

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.