Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europcar: ‘Datalek is nep en gefabriceerd door AI’

Autoverhuurbedrijf Europcar zegt dat er geen sprake is van een datalek en dat de gedeelde klantgegevens op het dark web verzonnen zijn. De dader zou ChatGPT gebruikt hebben om deze data te verzinnen. Cybersecurityspecialist Troy Hunt gelooft niet dat kunstmatige intelligentie een rol heeft gespeeld in deze kwestie.

VPN Gids 1 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat vertelt Europcar in een reactie aan BleepingComputer (1)

Aanwijzingen dat datalek verzonnen is

Afgelopen zondag plaatste iemand een bericht op een hackersforum op het dark web waarin hij beweerde de persoonlijke gegevens van 48.606.700 Europcar-klanten te verkopen. Naar verluidt ging het om onder meer namen, woonadressen, postcodes, geboortedata, rijbewijzen, bankrekeningnummers, gebruikersnamen en wachtwoorden. Om dit te bewijzen publiceerde hij de gegevens van 31 klanten.

BleepingComputer vroeg Europcar om een reactie. De autoverhuurder zegt dat het datalek nep is en dat de klantgegevens verzonnen zijn met behulp van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf noemt drie redenen waarom ze ervan overtuigd is dat het lek een zwendel is.:

  1. Het aantal vermeldingen op het dark web is verkeerd en inconsistent met dat van Europcar;

  2. Uit een steekproef blijkt dat adressen die de aanbieder noemt niet bestaan. Ook komen postcodes niet overeen met adressen en steden, komen voor- en achternaam niet overeen met genoemde e-mailadressen en de e-mailadressen gebruiken ongebruikelijke internetdomeinnamen (TLD’s). Dat houdt in dat de gegevens hoogstwaarschijnlijk zijn verzonnen door ChatGPT; en

  3. Geen van de genoemde e-mailadressen komt momenteel voor in de database van Europcar.

Klantgegevens mogelijk gemaakt met datagenerator

De Australische cybersecurityexpert Troy Hunt is ervan overtuigd dat een groot deel van de gepubliceerde persoonsgegevens nep zijn. Hij is er echter niet van overtuigd dat deze data gemaakt zijn door kunstmatige intelligentie. In een draadje op X gaat hij daar dieper op in (2).

Hunt stelt dat de e-mailadressen niet overeenkomen met de gebruikersnamen. Alle gebruikersnamen bevatten bijvoorbeeld een voor- of achternaam, maar geen enkele komt overeen met de volledige naam in de gegevens. In de tweede plaats worden er adressen genaamd die simpelweg niet bestaan. En ten derde worden er veel Amerikaanse woonadressen en telefoonnummers genoemd, maar de bijbehorende e-mailadressen zijn van andere landen.

De beveiligingsspecialist wijst erop dat sommige e-mailadressen echt zijn en genoemd worden in eerdere datalekken die in ‘Have I Been Pwned’ zijn opgenomen. De klantgegevens die op het dark web te vinden zijn, zijn volgens hem waarschijnlijk dummy data die met behulp van een datagenerator zijn gemaakt.

Populariteit van kunstmatige intelligentie

Dat kunstmatige intelligentie als boosdoener genoemd wordt in deze zaak, is volgens Hunt het gevolg van de populariteit van AI. Het feit dat sommige hackers en cybercriminelen gebruikmaken van kunstmatige intelligentie voor hun oplichtingspraktijken, en dat dit in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen, is dat nog geen bewijs dat daar hier sprake van is (3).

“We hebben al sinds mensenheugenis last van verzonnen datalekken omdat mensen naamsbekendheid zoeken of snel geld willen verdienen. Wie weet, het maakt niet uit, want niets daarvan maakt het ‘AI’, en op basis daarvan krantenkoppen verzinnen of spamachtige pitches versturen, is ronduit dom”, aldus Hunt.

  1. https://www.bleepingcomputer.com/news/security/europcar-denies-data-breach-of-50-million-users-says-data-is-fake/

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/chatgpt-faciliteert-cybercrime-meer-cyberaanvallen-verwacht/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.