Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europese AI Act goedgekeurd

Op 21 mei 2024 heeft de Europese Raad goedkeuring gegeven aan de AI Act. Een mijlpaal, want deze wet kan een wereldwijde norm stellen voor de regulering van artificiële intelligentie (AI). Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten van deze wetgeving?

Rijksoverheid 27 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Doel

Doel van de wet is het bevorderen van de ontwikkeling en invoering van veilige en betrouwbare AI-systemen op de interne markt van de Europese Unie (EU). Door zowel private als publieke partijen. Daarnaast is het doel de grondrechten van EU-burgers te beschermen en innovatie op het gebied van AI in Europa te stimuleren. Zo moeten bijvoorbeeld eerst de gevolgen voor grondrechten van mensen worden beoordeeld, voordat een AI-systeem met een hoog risico wordt ingevoerd.

Verschillende risico’s

De nieuwe wetgeving gaat uit van verschillende risiconiveaus. AI-systemen met een beperkt risico krijgen te maken met lichte transparantieverplichtingen. Terwijl systemen met een hoog risico juist eisen en verplichtingen krijgen voor toegang tot de EU-markt. Het is ook de bedoeling dat er een registratiebank komt voor AI-systemen met een hoog risico. Bij een onaanvaardbaar risico, zoals gedragsmanipulatie, worden AI-systemen geweerd. Verder verbiedt de wet het gebruik van AI voor politiewerk op basis van profilering.

Handhaving

Om de handhaving te regelen komen er een aantal nieuwe bestuursorganen. Zoals een AI-bureau om de gemeenschappelijke regels in de hele EU te handhaven, en een wetenschappelijk panel van onafhankelijke deskundigen ter ondersteuning van de handhaving.

20 dagen na publicatie in het publicatieblad van de EU treedt de wet in werking. De nieuwe verordening wordt 2 jaar na de inwerkingtreding van kracht, met uitzonderingen voor specifieke bepalingen. Lees meer over de AI Act (1).

(1) https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2024/05/21/artificial-intelligence-ai-act-council-gives-final-green-light-to-the-first-worldwide-rules-on-ai/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.