Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europese Commissie start onderzoek naar X

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek gelanceerd naar X, dat voorheen bekend stond onder de naam Twitter. Het dagelijks bestuur van de EU vermoedt dat het berichtenplatform van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk te weinig doet om de verspreiding van desinformatie en illegale content tegen te gaan. Ook zou het design van de user interface misleidend zijn, wat in strijd is met de Digital Services Act. De Europese Commissie kondigt het onderzoek naar X aan in een persverklaring.

VPN Gids 19 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit moet je weten over de DSA

In april 2022 stemde de EU in met de Digital Services Act (DSA). Het doel van deze wet is om Europese internetgebruikers beter te beschermen tegen de macht van grote, internationale technologiebedrijven. In de DSA staat onder meer dat sociale media en andere online platformen een volg-mij-niet knop moeten aanbieden. Dat houdt in dat bedrijven geen gebruikersprofielen mogen creëren en onderhouden. Voor kinderen geldt dat techbedrijven geen gerichte advertenties mogen aanbieden.

Verder staat er in de DSA dat Very Large Online Platforms (VLOP’s) open en eerlijk moeten zijn over de algoritmes die hun aanbevelingssystemen gebruiken. Gebruikers moeten meer mogelijkheden krijgen om invloed uit te oefenen als hun berichten of video’s worden verwijderd. Tot slot stelt de DSA aanvullende veiligheidseisen. Techbedrijven moeten er alles aan doen om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan. Verder zijn ze verplicht om externe audits te laten uitvoeren en moeten ze data delen met handhavingsdiensten en onderzoekers.

“Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken. Big Tech bedrijven moeten nu veel meer doen. Ze moeten bots en nepaccounts weren en samenwerken met onafhankelijke factcheckers. Algoritmes die desinformatie stimuleren, moeten worden aangepast. Dat is een hele stap vooruit”, zo zei demissionair minister van Digitalisering Alexandra van Huffelen over de invoering dan de DSA. De wet is sinds augustus van dit jaar van kracht.

X doet te weinig om transparantie van haar platform te vergroten

De Europese Commissie is van mening dat X de wetten en regels die in de DSA zijn vastgelegd overtreedt. Dat zou blijken uit het transparantie- en risicobeoordelingsverslag dat X afgelopen maand heeft ingediend bij de Europese Commissie. De Commissie meent dat X te weinig maatregelen neemt om de verspreiding van desinformatie en illegale content tegen te gaan. Tevens zou X te weinig hebben gedaan om de transparantie van het platform te vergroten. Tot slot meent de Commissie dat het design van de user interface voor blauwe vinkjes misleidend is.

Om de onderste steen boven te krijgen, start de Europese Commissie een formeel onderzoek naar het reilen en zeilen van X. Het berichtenplatform kan erop rekenen dat het dagelijks bestuur van de EU aanvullende informatieverzoeken zal versturen. Ook maakt de Commissie bekend interviews te zullen afleggen en inspecties uit te gaan voeren.

Hoge boetes en dwangsommen in het vooruitschiet voor X

Als uit het onderzoek blijkt dat X daadwerkelijk de DSA overtreedt, zal de Europese Commissie handhavingsmaatregelen opleggen. Deze boetes kunnen volgens artikel 52 van de DSA oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf in het voorgaande boekjaar. De Commissie kan er ook voor kiezen om een dwangsom op te leggen. Het maximumbedrag hiervoor bedraagt 5 procent van de gemiddelde dagelijkse wereldwijd omzet.

Wanneer de Europese Commissie denkt het onderzoek af te ronden, kan ze op dit moment niet zeggen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.