Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europese privacytoezichthouders nemen nieuwe richtlijnen aan over gerechtvaardigd belang

De European Data Protection Board (EDPB) heeft nieuwe richtlijnen aangenomen over de grondslag gerechtvaardigd belang. Het betreft een van de zes mogelijk grondslagen van de AVG. De EDPB-guidelines ondersteunen bedrijven en instelling bij het bepalen of zij persoonsgegevens mogen verwerken op grond van een gerechtvaardigd belang.

Informatiebeveiliging Nederland 14 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Drie voorwaarden

De drie voorwaarden hiervoor zijn dat er: daadwerkelijk een gerechtvaardigd belang is, verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk is om dit belang te behartigen, en het gerechtvaardigd belang zwaarder weegt dan de belangen van betrokkenen.

Publieke consultatie

De richtlijnen geven duidelijkheid over wanneer het mogelijk is om een beroep te doen op deze grondslag. Ze leggen ook uit waar organisaties rekening mee moeten houden, als zij hun verwerking met deze grondslag onderbouwen. Betrokkenen hebben onder meer speciale rechten als deze grondslag wordt gebruikt. Op dit moment vindt publieke consultatie voor de guidelines plaats. Op de EDPB-website kan iedereen tot en met 20 november 2024 feedback geven op de nieuwe richtlijnen.

Werkprogramma 2025

Tevens heeft de EDPB het werkprogramma voor 2025 gepubliceerd, een verklaring aangenomen over nieuwe Europese wetgeving voor de handhaving van de AVG, en een advies aangenomen over de verplichtingen van verwerkingsverantwoordelijken, verwerkers en subverwerkers.

Klik hier voor de nieuwe guidelines over gerechtvaardigd belang.

Klik hier voor het werkprogramma voor 2025.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.