Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Financiële schade cybercriminaliteit fors gestegen

In 2023 was de gemiddelde financiële schade door hackpogingen ruim het dubbele ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk die door EenVandaag zijn opgevraagd.

Informatiebeveiliging Nederland 15 januari 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Euro 9.000 schade per slachtoffer

Het gemiddelde bedrag dat cybercriminelen per slachtoffer buitmaakten, bedroeg in 2022 bijna 4.000 euro. In 2023 steeg dit bedrag naar ruim 9.000 euro. Cybercriminelen waren vooral actief op het gebied van social media-accounts en crypto wallets.

Crypto wallets en WhatsApp

Met name bij het hacken van crypto wallets is de schade vaak groot. Eenmaal gehackt, kunnen cybercriminelen deze vrijwel direct leegroven. Ook oplichting via WhatsApp blijft lucratief voor kwaadwillenden. “Het begint bijvoorbeeld met een gehackt account van een bekende,” aldus Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. “De oplichter benadert vervolgens familie of vrienden met een geloofwaardig verhaal en een betaalverzoek. Ook dit soort fraude blijkt voor veel mensen moeilijk te herkennen.”

Topje van de ijsberg

De Fraudehelpdesk ontvangt per jaar circa 800 meldingen van gehackte accounts. Deze cijfers zijn hoogstwaarschijnlijk slechts een klein deel van het werkelijke aantal gevallen, omdat veel slachtoffers niet melden dat ze zijn opgelicht.

Klik hier voor het bericht van EenVandaag.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.