Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Fraudehelpdesk en FBI waarschuwen voor nieuwe vormen online fraude

Bij de Fraudehelpdesk kwamen in de eerste helft van 2024 circa 30.000 fraudemeldingen binnen. De financiële schade bedroeg dit jaar tot nu toe ruim 27 miljoen euro. Dat is ruim 44 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.

Informatiebeveiliging Nederland 5 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Banken

Er kwamen vooral veel meldingen van (bank)helpdeskfraude en beleggingsfraude. Daarbij maken de oplichters gebruik van een relatief nieuwe truc. Ze verzenden een nepmail uit naam van een bank, waarin ze hun slachtoffers vragen om persoonlijke gegevens. Vervolgens worden ze gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die ze waarschuwt dat ze mogelijk op een phishingmail hebben gereageerd. “Vaak geloven mensen direct dat dit echt waar is, omdat ze toch wat twijfelden over die e-mail”, aldus de Fraudehelpdesk.

Cryptovaluta

De FBI waarschuwde onlangs voor fraude met cryptovaluta. Daarbij doen oplichters zich voor als medewerkers van een cryptobeurs. Ze vertellen hun slachtoffers dat er een probleem is met hun wallet of account, of dat iemand hun cryptovaluta probeert te stelen. Vervolgens vraagt deze zogenaamde medewerker om inloggegevens van het slachtoffer. Of hij vraagt deze om andere informatie te delen of om op een link te klikken. De Amerikaanse opsporingsdienst raadt mensen aan om telefoontjes waarin hun wordt verteld dat er een probleem is met een account, direct te beëindigen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.