Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Grote zorgen over gebruik crypto door criminelen

Honderden miljoenen Amerikaanse dollars aan cryptovaluta, zoals Tether (USDT), gaat naar schatting rond binnen de georganiseerde criminaliteit dat direct of indirect gelinkt kan worden aan de regio Amsterdam-Amstelland. En dat aantal neemt snel toe, blijkt uit analyses van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en de politie. Ook zijn er grote zorgen over het gemak waarmee crimineel digitaal geld omgezet kan worden in euro’s.

Politie.nl 25 July 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Contant geld is jarenlang de belangrijkste pijler geweest voor het criminele circuit. Toch wordt nu een duidelijke verschuiving naar digitale alternatieven, zoals crypto, waargenomen. Criminelen zijn steeds creatiever in het vinden van nieuwe routes om illegale opbrengsten om te zetten in ogenschijnlijk legaal vermogen. De omvang laat zien dat digitale betaalmiddelen allang niet meer zijn voorbehouden aan een kleine groep technologische voorlopers, maar inmiddels breed toegankelijk voor criminele netwerken.

Cryptobetaalkaarten

Een verontrustende trend is dat het steeds eenvoudiger wordt om crypto in te wisselen voor besteedbaar geld of direct te gebruiken voor luxe-aankopen. Cryptobetaalkaarten winnen aan populariteit. Dat zijn betaalkaarten waarmee criminelen hun digitale tegoeden moeiteloos omzetten naar euro’s en hier vervolgens goederen of diensten mee kunnen kopen. Steeds meer hotels, juweliers en andere aanbieders van luxegoederen accepteren ook cryptovaluta. Hierdoor wordt het voor criminelen steeds makkelijker om hun illegale opbrengsten wit te wassen.

Het 3K-cashverbod

Onze hoofdstad is nog altijd de financiële hoofdstad van de Nederlandse georganiseerde criminaliteit en één van de belangrijkste knooppunten van Europa als het gaat om het verplaatsen van cocaïne en daaruit afkomstig crimineel vermogen. Het voorgenomen verbod op contante betalingen boven de 3.000 euro - het zogeheten 3K-cashverbod - zal het voor criminelen straks aanzienlijk moeilijker maken om grote hoeveelheden contant geld om te zetten. Maar dat betekent ook dat het van groot belang is om scherp te blijven op de vlucht naar alternatieve geldstromen. Alleen door gezamenlijke inzet kan voorkomen worden dat witwasproblematiek verschuift van contant geld naar digitale vormen.

RIEC Amsterdam-Amstelland zal, samen met haar opsporingspartners zoals de politie, met gemeenten en de AFM, onder gezag van het Openbaar Ministerie, blijven investeren in kennis en expertise om deze vorm van criminele ondermijning aan te pakken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.