Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hoe beschermt het DTC bedrijven tegen cyberdreigingen?

In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend toenemen, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in 2018 het Digital Trust Center (DTC) opgericht. De missie van het DTC is ambitieus: het cyberweerbaar maken van meer dan 2,3 miljoen Nederlandse bedrijven, van zzp’ers tot grootbedrijven. Manager Michel Verhagen vertelt hoe het DTC ondernemers ondersteunt en waarom dit cruciaal is: “Vorig jaar hebben we 140.000 keer individuele bedrijven gewaarschuwd voor cyberdreigingen.”

Digitale Overheid 12 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Cyberdreigingen vormen een behoorlijke uitdaging voor Nederlandse bedrijven. Helaas blijft de digitale weerbaarheid van veel organisaties achter. Zo blijkt dat de meerderheid van de bedrijven die slachtoffer werden van ransomware, geen back-up(link naar andere website) had. Daarnaast onderneemt 19% van de kleine bedrijven geen enkele actie(link naar andere website) voor hun digitale veiligheid. Dit zijn zorgwekkende cijfers die om actie vragen. DTC helpt bedrijven op verschillende manieren weerbaarder te maken.

Verhagen legt uit: “Een belangrijk onderdeel van onze activiteiten is het waarschuwen van bedrijven via de DTC notificatiedienst. We ontvangen dagelijks informatie over kwetsbare of gehackte(link naar andere website) systemen. Deze informatie wordt eerst zorgvuldig gecontroleerd. Als er een concrete dreiging voor een Nederlands bedrijf is, waarschuwen we dat bedrijf direct, zodat ze actie kunnen ondernemen. Dankzij ons geautomatiseerde proces kunnen we met een klein team efficiënt bijdragen aan de cyberweerbaarheid van Nederland. In 2023 hebben we bijna 140.000 keer gewaarschuwd voor bedrijfsspecifieke dreigingen.”

Community

Naast de notificatiedienst deelt het DTC ook algemene informatie over cyberdreigingen via verschillende kanalen, waaronder de DTC Community(link naar andere website). Op dit besloten cyberforum deelt men kennis met meer dan 4000 ondernemers en cybersecurity professionals. Verhagen: “Op dit platform kunnen praktische vragen worden gesteld maar ook complexe discussies worden gevoerd tussen vakgenoten. Daarnaast delen we ook via andere kanalen laagdrempelige kennis, informatie en adviezen waar ondernemers direct mee aan de slag kunnen. Denk aan webpagina’s met informatie, handige tools en quizzen, inspirerende ondernemersverhalen, en bewustwordingscampagnes. We stimuleren samenwerkingsverbanden waarin ondernemers met andere organisaties werken aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, zowel binnen als tussen niet-vitale branches, sectoren en regio’s.”

1 centrale cybersecurityorganisatie

Welke toekomstplannen en ambities heeft het DTC? Verhagen: “Op dit moment werken we hard aan de integratie van het DTC met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP). Deze drie overheidsorganisaties worden samengevoegd tot 1 centrale cybersecurityorganisatie(link naar andere website). De integratie zal uiterlijk op 1 januari 2026 voltooid zijn. In de tussentijd werken we al zoveel mogelijk samen, zoals door het openen van een gezamenlijk loket(link naar andere website) voor meldingen van dreigingen en kwetsbaarheden. Ondertussen blijven we in 2024 en 2025 doorgaan met het bereiken en activeren van ondernemers.”

Netwerken

Afgelopen mei vond jullie evenement Digital Trust Community Event (DTCE24) plaats, kunnen we meer van dit soort bijeenkomsten verwachten? Verhagen: “Hopelijk wel! De eerste editie van DTCE24 was een waardevolle middag in de Prodentfabriek in Amersfoort. We hadden 12 inhoudelijke sessies verzorgd door sprekers uit de DTC Community en volop mogelijkheden om te netwerken. De 400 bezoekers gaven ons veel positieve reacties. Dit evenement heeft niet alleen gezorgd voor meer verbinding en vertrouwen, maar ook bijgedragen aan het versterken van de cyberweerbaarheid van bedrijven.”

Veiligheidstips

Welke belangrijke tip op het gebied van cyberveiligheid willen jullie ondernemers meegeven? Verhagen: “Begin bij de basis. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je belangrijkste bestanden. Gebruik multifactorauthenticatie en zorg dat automatische updates aanstaan. Met de CyberVeilig Check(link naar andere website) voor zzp’ers en mkb’ers weet je binnen 5 minuten waar je digitale veiligheid achterloopt en hoe je deze kunt verbeteren. Bepaal ook welke bedrijfsgevoelige informatie, klantgegevens en systemen je moet beschermen. Dit kun je doen met behulp van een risicoanalyse(link naar andere website).”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.