Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Indonesië blokkeert diverse online diensten, waaronder PayPal en Yahoo

De Indonesische overheid heeft afgelopen weekend een aantal online diensten geblokkeerd. Het gaat onder andere om zoekmachine Yahoo, betaalplatform PayPal en diverse gamingsites. De diensten zouden niet houden aan de regelgeving van het land. De blokkade van PayPal werd echter teruggedraaid in verband met grote problemen voor mensen die niet meer bij hun geld konden komen. Dit schrijft Reuters.

VPN Gids 1 aug 2022

Blokkade

Zaterdag blokkeerde het Indonesische ministerie van Communicatie diverse online diensten. Onder andere de zoekmachine Yahoo, gamedienst Stream en PayPal werden geblokkeerd. De blokkade van PayPal is tijdelijk opgeheven tot vrijdag. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om geld over te zetten naar een ander platform. PayPal heeft nog geen reactie gegeven.

Registratiedeadline gemist

Volgens nieuwe wetgeving uit november 2020 moeten bedrijven zich registreren bij de Indonesische overheid. De wet, die in Indonesië bekend staat als Ministerial Regulation 5, maakt het voor lokale autoriteiten mogelijk om data op te vragen van gebruikers van internetplatformen als zij denken dat dit nodig is. De wet geeft de overheid ook ruime bevoegdheden om platforms te dwingen content offline halen die volgens autoriteiten ongepast is. Om dit mogelijk te maken kregen internetbedrijven een registratieplicht. Bedrijven kregen tot 27 juli 2022 de tijd om zich te registreren.

De bedrijven die deze registratiedeadline gemist hebben, zijn nu geblokkeerd. De online bedrijven zijn nu tijdelijk geblokkeerd totdat ze akkoord gaan met de regels.

Grote bedrijven als Google, Amazon en Meta zouden zich net op tijd hebben geregistreerd en zijn dus niet geblokkeerd.

Veel kritiek

Indonesische internetgebruikers gaven veel kritiek op de maatregel. Ze vinden onder andere dat de Indonesische online game industrie hard geraakt wordt. De nieuwe wetgeving kreeg vorig jaar ook al veel kritiek. De Electronic Frontier Foundation ziet de toegang van de overheid tot persoonlijke gegevens van gebruikers als een inbreuk op mensenrechten. Ook organisatie Human Rights Watch gaf commentaar op de wet en is van mening dat de wet een risico is op het recht op privacy.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.