De gemeente Rotterdam en Roseman Labs zijn genomineerd voor de Privacy Awards 2025. Deze erkenning volgt op hun overwinning in 2024, toen zij de hoofdprijs wonnen met een project gericht op inclusieve mobiliteit. PONT | Data & Privacy ging in gesprek met Toon Segers, head of customer success en medeoprichter van Roseman Labs, over de privacy bewuste oplossing die de gemeente Rotterdam in staat stelt kinderen met een ontwikkelingsachterstand beter te helpen.
De gemeente Rotterdam zet zich in voor het terugdringen van ontwikkelachterstanden bij twee- en driejarige peuters. Uit onderzoek blijkt dat deze achterstanden niet of nauwelijks worden ingehaald in het basisonderwijs. Momenteel nemen meer dan 1200 peuters geen deel aan voorschoolse educatie, terwijl deze vroege interventie essentieel is om de achterstanden te verkleinen. Het project van de gemeente Rotterdam in samenwerking met Roseman Labs richt zich op de ondersteuning van peuters met een ontwikkelachterstand door voorschoolse educatie. Volgens Toon Segers, medeoprichter van Roseman Labs, speelt het project een cruciale rol: “Eén op de drie peuters in Rotterdam heeft een verhoogd risico op een ontwikkelachterstand. Door vroegtijdige interventies kunnen deze kinderen betere kansen krijgen in hun verdere leven.”
Dankzij de samenwerking met Roseman Labs kunnen gevoelige datasets van meer dan 100 kinderdagverblijven veilig worden gekoppeld en geanalyseerd zonder dat de ruwe gegevens worden onthuld. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde encryptietechnologie, dit maakt het mogelijk om probleemgebieden in kaart te brengen en beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van specifieke wijken. "Waar dit proces normaal 18 maanden zou duren, krijgen we nu maandelijks inzichten. Hierdoor kan de gemeente direct ingrijpen,” aldus Segers.
De kern van de aanpak ligt in de toepassing van Multi Party Computation (MPC), een cryptografische technologie waarmee data-analyse kan worden uitgevoerd terwijl de onderliggende gegevens versleuteld blijven. Deze technologie bezorgde Roseman Labs in 2024 al de hoofdprijs bij de Privacy Awards, toen ze met hun platform dataveiligheid voor inclusieve mobiliteit garandeerden.
“Met MPC kunnen we gegevens splitsen in willekeurige getallen die op zichzelf betekenisloos zijn,” legt Segers uit. “Deze versleutelde data wordt gedeeld en geanalyseerd, zonder dat de oorspronkelijke informatie zichtbaar wordt. Alleen het eindresultaat, zoals statistieken, is toegankelijk.”
Deze technologie biedt ook juridische voordelen. “MPC voldoet aan de AVG-eisen voor dataminimalisatie en doelbinding,” zegt Segers. “Elke analyse wordt vooraf goedgekeurd door de dataleveranciers, en alleen strikt noodzakelijke data wordt gebruikt.”
Naast technische innovatie richt het project zich ook op het vergroten van bewustwording en vertrouwen bij betrokkenen. “Privacy is niet alleen een technische uitdaging, maar een maatschappelijk vraagstuk,” benadrukt Segers. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn.”
De aanpak wordt geprezen om de transparantie en ethische overwegingen. “De privacy-adviseur van Rotterdam was zo enthousiast dat ze een webinar organiseerde voor andere gemeenten. Dit toont aan dat we een concreet model hebben ontwikkeld dat als voorbeeld kan dienen,” aldus Segers.
Met hun nominatie voor de Privacy Awards 2025 onderstrepen Roseman Labs en de gemeente Rotterdam hoe technologische innovatie en privacybescherming hand in hand kunnen gaan om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Of ze opnieuw met de hoofdprijs naar huis gaan, blijft nog even spannend, maar de impact van hun werk is al onmiskenbaar.