Aanstaande 28 januari, op de internationale dag van de privacy, zullen de jaarlijkse Privacy Awards plaatsvinden. De Awards zetten initiatieven die werken aan - en oplossingen bieden voor - privacyvraagstukken in de praktijk in het zonnetje. PONT | Data & Privacy sprak jurylid Mabel de Vries over het doel van de Nederlandse Privacy Awards en haar persoonlijke privacybeleving.
De Nederlandse Privacy Awards hebben als doel om innovatieve en praktische oplossingen op het gebied van privacy te erkennen en te stimuleren. Volgens Mabel de Vries, jurylid van de Privacy Awards, daarbij draait de uitreiking niet persé om geavanceerde technologie, maar ook om bewustwording en toepassing ervan. De Vries: “Doordachte privacyoplossingen worden vaak geassocieerd met grote bedrijven, maar de Awards laten zien dat deze toegankelijk zijn voor iedereen met een visie, ongeacht de schaal of middelen.”
De genomineerden vormen een divers gezelschap: van grote organisaties tot kleinere initiatieven met verfrissende ideeën. Het doel is om privacy toegankelijker te maken en mensen te inspireren actie te ondernemen. Innovaties kunnen gebaseerd zijn op bestaande technologieën die met een creatieve aanpak worden verbeterd. Deze Awards tonen volgens De Vries aan dat ook kleinere, goed doordachte initiatieven een brede impact kunnen hebben. “Iedereen die een idee en kennis heeft van zaken of een netwerk heeft die zegt: ’ik ga zelf aan een betere oplossing werken, want niets doen is geen optie meer’, kan bij ons terecht.”
Daarnaast dragen de Awards bij aan samenwerking en kennisdeling. De uitreiking stimuleert mensen en organisaties om bij te dragen aan betere gegevensbescherming en het vergroten van privacy bewustzijn. “Met name de collaboratie tussen organisaties en diversiteit van kleinschalige ideeën die wel breed inzetbaar zijn, is wat we eigenlijk willen stimuleren.”
De Vries vertelt gepassioneerd over haar jarenlange betrokkenheid bij privacyvraagstukken, waaronder in haar bestuursfunctie bij het Nederlands Genootschap van Gegevensbescherming (NGFG). Ze ziet privacy niet als een abstract juridisch concept, maar als iets dat direct invloed heeft op individuen. Volgens haar staat het recht om met rust gelaten te worden centraal, en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voor De Vries betekent privacy simpelweg: "Het recht om met rust gelaten te worden en zelf te bepalen wie toegang krijgt tot mij en mijn gegevens."
Mabel de Vries haalt haar persoonlijke motivatie uit ervaringen in het werkveld, waarin ze keer op keer geconfronteerd worden met de dagelijkse vraagstukken van gegevensbescherming. De Vries pleit voor oplossingen die begrijpelijk, laagdrempelig en praktisch zijn, en benadrukt dat suboptimale maatregelen nog altijd beter zijn dan niets doen. De Vries heeft ook begrip voor de beperkte middelen van kleinere organisaties, maar ze moedigt deze aan om binnen hun draagkracht toch actie te ondernemen.
Klik hier voor een overzicht van de genomineerde organisaties.