Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Katrijn Van Deun benoemd tot hoogleraar ‘Data Science for the Social and Behavioral Sciences’

Tilburg University heeft met ingang van 1 november 2023 dr. Katrijn Van Deun van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) benoemd tot hoogleraar ‘Data Science for the Social and Behavioral Sciences’. "Deze leerstoel, specifiek voor de sociale en gedragswetenschappen, richt zich op de ontwikkeling van methoden waarmee we kritisch kunnen bijdragen aan complexe ontwikkelingen op het gebied van data binnen onze maatschappij.

Tilburg University 6 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Methoden voor complexe data

De digitale transformatie binnen de maatschappij en wetenschap heeft grote impact op de sociale en gedragswetenschappen. Het heeft niet alleen invloed op het menselijk gedrag, maar ook op de manier waarop individuen worden bestudeerd en methoden die hiervoor worden gebruikt door wetenschappers. Deze leerstoel richt zich dan ook op het ontwikkelen van methoden voor sociale en gedragswetenschappers die zich bezighouden met complexe data. "Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van het verzamelen van complexe data, waarbij het bijvoorbeeld gaat om nieuwe meetinstrumenten waarmee je duizenden variabelen tegelijk kan bekijken", aldus Van Deun. "Binnen deze leerstoel werken we aan methoden en instrumenten die aansluiten op de behoeften van sociale en gedragswetenschappers". 

Kritisch bewust omgaan met data 

Eén van die behoeften en ambities van de leerstoel is onderzoekers kritisch bewustmaken van de risico’s en mogelijkheden van het gebruik van data. "Ik ben blij dat Tilburg University met deze leerstoel inzet op digitale wetenschappen en data science als een brede discipline. Het is belangrijk dat we kritisch kunnen bijdragen aan alle ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van data science en digitalisering binnen onze maatschappij." Daarnaast is er een behoefte om kennis te integreren en multidisciplinair te werken door middel van data science: "Dit moet bijvoorbeeld psychologen helpen om, aan de hand van data over zowel omgevingsfactoren als de biologie van een patiënt, te bepalen welke behandeling het meest effectief is. Inzicht in het totaalplaatje is belangrijk."

Grip op complexe problemen

Binnen de leerstoel worden niet alleen studenten opgeleid tot de data professionals van de toekomst, maar worden ook onderzoekers opgeleid zodat zij ten volle gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van digitaal verkregen data en leren omgaan met de methodologische uitdagingen die gepaard gaan met dergelijke grote hoeveelheden data. "Het is een grote uitdaging om aan de slag te gaan met die enorme hoeveelheden aan gegevens. Op basis van die grote hoeveelheid informatie willen we kunnen verklaren waarom mensen als individu of in groep zich op een bepaalde manier gedragen, of bijvoorbeeld een bepaalde ziekte ontwikkelen. Uiteindelijk wil je grip krijgen op hele complexe problemen."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.