Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Kentekencamera’s politie ook gebruikt voor gezichtsherkenning

In Nederland hangen een kleine 280.000 beveiligingscamera’s. Circa 300 van deze camera’s zijn Automatic Number Plate Recognition-camera’s (ANPR). Deze geavanceerde camera’s hangen boven snelwegen, provinciale wegen en langs onze grenzen. De camera’s zijn oorspronkelijk bedoeld om alleen kentekens te verzamelen en in een database te bewaren. Nu blijkt echter dat de politie deze camera’s ook zonder wettelijke basis heeft ingezet om beelden te maken van de gezichten van automobilisten én dat deze foto’s daadwerkelijk zijn gebruikt bij onderzoeken.

VPN Gids 5 augustus 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Inzet bij strafzaken

De informatie komt uit een intern bericht dat door NRC is ingezien. Uit het bericht blijkt dat de politie al ruim 5 jaar dit soort foto’s maakt en gebruikt. Ruim 20% van de ANPR camera’s is geavanceerd genoeg om naast het kenteken ook de inzittenden helder in beeld te brengen. De foto’s konden gemaakt worden afhankelijk van de stand van de zon en factoren als de zonneklep van de bestuurder en bijrijders. De foto’s zijn gebruikt bij wat de politie omschrijft als ‘een klein aantal’ strafzaken. Hoeveel zaken het dus precies zijn en wat daar nu mee gaat gebeuren is onduidelijk.

Opsporing bij ernstige misdaden

De politie geeft aan vanaf 1 juni gestopt te zijn met het maken van de foto’s omdat de juridische verantwoording ontbreekt. Onder normale omstandigheden worden de foto’s van de kentekens 28 dagen bewaard en ingezet om bijvoorbeeld voertuigen met openstaande boetes van de snelweg te plukken. De foto’s van gezichten worden alleen gebruikt om verdachten van ‘ernstige misdaden’ op te sporen.

De foto’s worden opgeslagen in een database (Argus genaamd) en bij strafzaken gebruikt. Bijvoorbeeld om na te gaan of een bepaald voertuig op een bepaalde tijd op bepaalde locatie aanwezig is geweest. Op deze wijze werd de vluchtauto van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries snel gevonden en gevolgd. Hierdoor kon de politie binnen een uur de verdachten klemrijden en aanhouden. Het in beeld brengen van de inzittenden zelf is nooit onderdeel geweest van de bevoegdheid waar de camera’s binnen vallen.

350.000 foto’s per dag

Hoeveel automobilisten er zijn vastgelegd is niet bekend. De circa 55 camera’s die hoge kwaliteit foto’s kunnen nemen, leggen samen dagelijks zo’n 350.000 foto’s vast. Dit betekent dat de aantallen foto’s van gezichten in de politie database hoog op kunnen lopen. De politie geeft aan de foto’s ‘in afwachting van verder onderzoek ‘niet te gebruiken’. Het lijkt er dus wel op dat de gemaakte niet uit de Argus-database zijn verwijderd en gewoon nog worden aangevuld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.