Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Locatie aan? Zo leidt Google ons om de tuin

Vier Amerikaanse staten klagen Google aan. Volgens de procureurs-generaal van District of Columbia, Texas, Indiana en Washington verkreeg het bedrijf ten minste van 2014 tot 2019 op een oneerlijke manier de locatiedata van gebruikers. Hoe ging dat in zijn werk?

25 jan 2022

In de aanklacht van District of Columbia staat dat Google gebruikers van smartphones met besturingssysteem Android misleidde om locatiegegevens te verkrijgen (1). De data zou Google vervolgens gebruikt hebben voor het opbouwen van gedetailleerde gebruikersprofielen en het aanbieden van persoonlijk gerichte advertenties.

Locatiegegevens ook na uitschakeling van opties verzameld

Google deed volgens de aanklagers voorkomen dat gebruikers de verzameling van locatiegegevens konden stoppen door de opties ‘locatiegeschiedenis’ in hun Google-account en ‘locatieservices’ op hun Androidtoestel uit te schakelen.

In werkelijkheid zou Google echter ook na het uitschakelen van deze opties data zijn blijven verzamelen. Na uitschakeling van de optie locatiegeschiedenis bleef Google gegevens verzamelen via een andere optie, namelijk ‘Web & App Activity’. Na uitschakeling van locatieservices op Androidtoestellen bleef het techbedrijf locatiegegevens binnenhalen via Googleapps op het apparaat van gebruikers en via IP-adressen.

Gebruikers gemanipuleerd

De aanklagers stellen bovendien dat Google haar gebruikers manipuleerde om te zorgen dat ze het delen van locatiegegevens toestonden. Google claimde bijvoorbeeld dat bepaalde apps niet zouden werken als gebruikers het tracken van locatiegegevens uitschakelden, terwijl dat niet waar was.

Google claimt in een reactie tegenover de Amerikaanse technologienieuwswebsite The Verge dat de Amerikaanse staten hun aanklacht baseren op inaccurate en gedateerde beweringen over Google-instellingen (2). Google bouwt altijd controle over locatiedata in al haar producten in, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

(1) https://oag.dc.gov/release/ag-racine-leads-bipartisan-coalition-suing-google

(2) https://www.theverge.com/2022/1/24/22898760/google-dc-washington-texas-indiana-attorneys-general-lawsuit-location-data-tracking

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.