Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Mastodon-server overheid in gebruik bij eerste organisaties

De Mastodon-server van de overheid is vanaf deze week werkzaam. De server is beschikbaar via de url social.overheid.nl en bedoeld voor accounts van overheidsorganisaties en bewindspersonen.

Digitale Overheid 14 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Mastodon is een gefedereerd sociaal medium (‘federated social media’). Dit betekent dat iedereen een Mastodon-server kan opzetten en deze kan laten samenwerken met het netwerk van Mastodon-servers. Gegevens van gebruikers zijn dus niet in handen van één partij en komen ook niet op één plek samen. Via een Mastodon-account kan je korte berichten delen en op andere accounts reageren. Ook burgers met een account op een andere Mastodon-server kunnen overheidsorganisaties volgen en op hun berichten reageren.

Pilot om stapsgewijs te leren

De Mastodon-omgeving van de overheid is een pilot-omgeving. Op dit moment is daar ruimte voor zo’n 20 organisaties om de komende maanden te beproeven waar men bij het gebruik (voor communicatie) tegenaan loopt. Dat geeft de mogelijkheid om te leren en vervolgens verdere verbeterstappen te kunnen zetten. In de tweede helft van 2023 wordt de pilot geëvalueerd.

Een publiek alternatief

Met een aparte Mastodon-server voor de overheid geeft staatssecretaris Van Huffelen ruimte aan een alternatief voor bestaande online platforms. Grote berichtenplatforms hebben veel invloed op bijvoorbeeld de toegang tot berichtgeving. Met de start van social.overheid.nl. stimuleert de overheid een alternatief dat is vormgegeven vanuit publieke waarden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.