Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Meer Nederlanders beschermen persoonsgegevens

Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens. Afgelopen jaar trof 89 procent van de bevolking maatregelen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. In 2021 was dat nog 82 procent. Daarmee is Nederland koploper binnen Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ruim 6.500 Nederlanders van 12 jaar en ouder.

vpngids 11 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Jongeren doen meer om persoonlijke gegevens te beschermen dan ouderen

Eén van de belangrijkste manieren om persoonsgegevens te waarborgen, was door de toegang te beperken tot profielgegevens en berichten op sociale media. Ruim driekwart van de Nederlanders (78 procent) weigerde om locatiegegevens te delen. Een iets kleinere groep (70 procent) schermde zijn profielgegevens af van de buitenwereld. In 2021 was dat nog 55 procent. Ruim 60 procent van de ondervraagden gaf vorig jaar geen toestemming om hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Als we naar leeftijd kijken, dan doen 75-plussers het minst om hun gegevens te beschermen. Van deze groep houdt slechts 60 procent zich hiermee bezig. Mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar zijn het actiefst: van hen neemt 95,8 procent maatregelen om hun persoonlijke gegevens af te schermen. In andere leeftijdsgroepen ligt het aandeel een fractie lager.

Meer Nederlanders bezorgd over delen internetactiviteiten

Verder blijkt uit onderzoek van het CBS dat we ons meer zorgen maken over het feit dat onze internetactiviteiten worden bijgehouden door grote technologiebedrijven als Google en Meta. Afgelopen jaar zei een kwart van de respondenten (25,3 procent) dat ze zich hierover geen zorgen maakte. Zes op de tien Nederlanders (60,1 procent) gaf aan een beetje bezorgd te zijn, 14,6 procent zelfs zeer bezorgd.

Ter vergelijking: in 2021 maakte 30 procent van de bevolking zich geen zorgen over het monitoren van onze internetactiviteiten, was 54,6 procent een beetje bezorgd en 15,4 procent zeer bezorgd. Berichtgeving over cyberaanvallen en datalekken heeft er dus voor gezorgd dat we de afgelopen jaren kritischer zijn gaan nadenken over welke gegevens we online delen.

Nederland koploper beschermen persoonsgegevens in Europa

Als we cijfers van Eurostat erbij pakken, dan blijkt dat Nederland voorop loopt met het beveiligen van persoonsgegevens. Van alle EU-landen nam 92 procent van de mensen van 16 tot 75 jaar maatregelen om persoonlijke informatie op internet te beschermen. Na Nederland volgen Finland (91 procent), Ierland (82 procent), Tsjechië (82 procent) en Denemarken (81 procent). In Roemenië en Bulgarije nam de bevolking de minste maatregelen, respectievelijk 46 procent en 50 procent. Het Europese gemiddelde lag op 67 procent.

Onder de Nederlandse bevolking beperkte of weigerde 81 procent de toegang tot online locatiegegevens, het hoogste aandeel binnen de EU. In vergelijking met andere Europeanen controleren Nederlanders vaker de veiligheid van een website voordat ze persoonlijke gegevens achterlaten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.