Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Met deze test toets je je kennis over cybersecurity

IT-provider Ictivity heeft de Nationale IT-test gelanceerd. Met deze online test kun je kijken hoe het gesteld is met jouw kennis over hackers, malware, digitale weerbaarheid en andere aspecten van de digitale wereld. Tevens geeft het bedrijf een aantal tips om je eigen cybersecurity te verbeteren.

VPN Gids 10 nov 2022

Dat meldt Ictivity in een persbericht aan VPNGids.nl. De Nationale IT-test (1) staat online.

Nederlanders bezorgd om hun online veiligheid

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om hun online veiligheid (2), zo bleek afgelopen maand nog uit het rapport Alert Online 2022. Uit het jaarlijkse onderzoek van I&O Research zegt ruim de helft van de deelnemers (55 procent) dat ze, in meer of mindere mate, bezorgd zijn. Ongeveer één op de tien respondenten (9 procent) geeft zelfs aan zich grote zorgen te maken. Op de werkvloer voelen zij zich het meest op hun gemak als ze online gaan. Desondanks zegt 61 procent van de geënquêteerden dat ze zich weinig zorgen maken om een cyberaanval.

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat Nederlanders beveiligingsmaatregelen (willen) treffen, maar niet bereid zijn om hiervoor te betalen. De helft zegt zijn apparaten altijd te updaten. Daarnaast controleren ze de URL van de websites die ze bezoeken, maken ze gebruik van multifactorauthenticatie (3), scannen ze regelmatig hun apparaten met een antivirusprogramma (4) en veranderen ze regelmatig hun wachtwoorden (5) voor online accounts.

Er is grote interesse in een VPN (6) en een wachtwoordmanager (7). Vanwege de kosten maakt 55 procent van de Nederlanders daar geen gebruik van. Lageropgeleiden en 65-plussers vinden de genoemde beveiligingsoplossingen te complex om zelf te regelen.

Deze onderwerpen komen aan bod

Ictivity springt in op de uitkomsten van het onderzoek van I&O Research door de Nationale IT-test te lanceren. Met de test kunnen Nederlanders hun kennisniveau over cybersecurity toetsen. Een ander doel is om burgers en het bedrijfsleven meer bewust te maken van de gevaren van het digitale domein.

De test schotelt vragen voor over onder meer cybercrime (8), malware (9), netwerkbeveiliging, online identiteit, wachtwoorden (10), privacy (11) en cookies (12). Aan het eind van de test krijg je een eindscore voorgeschoteld. Het maximum aantal punten dat je kunt behalen is 50. “Snel op LinkedIn je titel aanpassen naar Senior Vice-President Cybersecurity Advisor of zo” is het advies dat wij kregen.

Tot slot krijg je nog een aantal tips (13) om je eigen cybersecurity te vergroten.

Kennis van Nederlanders over cybersecurity laat te wensen over

“Nederlanders zijn vaker online en ook vanaf steeds jongere leeftijd. Tegelijkertijd neemt cybercrime alsmaar toe en passen cybercriminelen steeds weer nieuwe technieken toe. Als IT-serviceverlener weten we dat de mens zelf een grote rol speelt in online veiligheid”, zo zegt CEO bij Ictivity Wilbert van Beek.

Tegelijkertijd ziet de algemeen directeur dat de kennis van Nederlanders over cybersecurity vaak te wensen overlaat. “Als je van huis gaat dan doe je de deur op slot en leg je kostbare bezittingen uit het zicht, omdat dit de kans op inbraken verkleint. Online werkt het precies zo.”

Van Beek belooft de resultaten van het onderzoek proactief te delen. “Zo kunnen organisaties de digivaardigheid van hun medewerkers naar een volgend niveau tillen en daarmee de digiveiligheid binnen de organisatie vergroten.”

 1. Landingspagina

 2. https://www.vpngids.nl/nieuws/meerderheid-nederlanders-bezorgd-over-online-veiligheid/

 3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/wat-is-twee-staps-verificatie/

 4. https://www.vpngids.nl/antivirus/wat-is-antivirus/

 5. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/veilige-wachtwoorden-maken-en-beheren/

 6. https://www.vpngids.nl/vpn-info/wat-is-een-vpn/

 7. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/wat-is-een-wachtwoordmanager/

 8. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

 9. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/

 10. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/veilige-wachtwoorden-maken-en-beheren/

 11. https://www.vpngids.nl/privacy/

 12. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/cookies-beheren-verwijderen/

 13. https://www.ictivity.nl/nationale-it-test-cybersecurity-tips/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.