Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Meta treft opnieuw schikking in privacyzaak

Meta trekt opnieuw de beurs om een einde te maken aan een langslepenede privacyovertreding. Het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram is bereid om geld op tafel te leggen om te schikken over derde partijen, waaronder Cambridge Analytica, die ongeoorloofd toegang hadden tot privégegevens van gebruikers. Om welk bedrag het gaat is vooralsnog onbekend.

VPN Gids 29 aug 2022

Diverse internationale media, waaronder The Guardian (1) en CNN (2), schrijven daarover.

Zuckerberg stond op het punt verhoord te worden

Het schikkingsvoorstel heeft betrekking op het aandeel van Facebook in het Cambridge Analytica schandaal (3). Het Britse bedrijf verzamelde in 2014 persoonlijke gegevens van ruim 87 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikers, zonder daarbij om toestemming te vragen. Toenmalig presidentskandidaat Donald Trump gebruikte deze data bij de presidentsverkiezingen van 2016 om gerichte advertenties en reclamespotjes aan te bieden.

Voor deze praktijken is Facebook in juli 2019 op de vingers getikt door de Federal Trade Commission (FTC). De toezichthouder deelde destijds een boete van 5 miljard dollar uit voor deze overtreding. Ze nam het Facebook kwalijk dat het er niet in was geslaagd om de privacy (4) en persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen. Mark Zuckerberg, oprichter en CEO van Facebook, werd vrijgepleit door de FTC.

Voor procureur-generaal Karl Racine was daarmee de kous niet af. Het voorval met Cambridge Analytica heeft hij meer dan eens omschreven als “het grootste privacyschandaal voor (5) consumenten in de geschiedenis van het land”. Hij wilde Zuckerberg persoonlijk aansprakelijk stellen voor de gebeurtenissen. Het verhoor van de topman stond voor september gepland. Ook voormalig COO Sheryl Sandberg en de huidige COO Javier Olivan zouden dan gehoord worden over de zaak.

Partijen vragen rechtbank om schorsing

De verhoren gaan nu hoogstwaarschijnlijk niet door. De procureur-generaal en Meta zijn tot een schikkingsvoorstel gekomen, zo blijkt uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend. De stukken bevatten geen details over het schikkingsbedrag. Meta, noch het advocatenkantoor dat het bedrijf vertegenwoordigt, waren bereid om vragen van de media te beantwoorden.

De procureur-generaal en Meta hebben gezamenlijk om een schorsing van zestig dagen gevraagd om het schikkingsvoorstel af te ronden. Als de rechter deze goedkeurt, komt er opnieuw een einde aan een langlopende juridische procedure waarin Facebook is verwikkeld.

Deze rechtszaken gingen aan het schikkingsvoorstel vooraf

Dit is namelijk de tweede keer in korte tijd dat Meta in de buidel tast om een einde te maken aan een langslepende privacyovertreding. Vorige week werd bekend dat het technologiebedrijf bereid is om 37,5 miljoen dollar (6) te betalen voor een zaak die sinds november 2018 loopt.

In deze kwestie draaide het om het verzamelen van locatiegegevens. Via het instellingenmenu konden gebruikers aangeven als ze niet wilden dat Facebook hun fysieke locatie volgde. Toch bleek het bedrijf in staat om leden op de voet te volgen. Daarvoor gebruikte Facebook het IP-adres (7) van gebruikers. Ook daarmee is het mogelijk om de locatie van gebruikers te achterhalen.

Het is nu aan de rechtbank van San Francisco om het schikkingsvoorstel goed te keuren.

In februari van dit jaar legde het bedrijf een bedrag van 90 miljoen dollar (8) neer om te schikken in een privacyzaak die al sinds 2012 loopt. In deze zaak ging het erom dat Facebook gebruikers online op de voet volgde, ook als ze waren uitgelogd van de applicatie of mobiele website. Gebruikers begonnen een rechtszaak en eisten een schadevergoeding voor het onrechtmatig verzamelen van gebruikersdata.

Britse advocate eist 2,3 miljard pond van Meta

Op dit moment loopt er een rechtszaak tegen Meta. De Britse advocate Liza Lovdahl Gormsen meent dat het Facebook zichzelf verrijkt heeft over de ruggen van gebruikers door hen oneerlijke gebruikersvoorwaarden op te leggen. Ze eist daarom namens 44 miljoen Britse Facebook-gebruikers 2,3 miljard pond (9) , omgerekend 2,75 miljard euro, van het moederbedrijf.

  1. https://www.theguardian.com/technology/2022/aug/26/facebook-cambridge-analytica-data-privacy-lawsuit-settlement

  2. https://www.cnet.com/news/social-media/facebook-parent-meta-to-settle-cambridge-analytica-lawsuit/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/cambridge-analytica-wordt-opgeheven-na-dataschandaal-bij-facebook/

  4. https://www.vpngids.nl/privacy/

  5. https://www.vpngids.nl/nieuws/zuckerberg-en-sandberg-moeten-getuigen-in-privacyzaak/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/meta-schikt-privacyzaak-voor-37-5-miljoen-dollar/

  7. https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/wat-is-mijn-ip/

  8. https://www.vpngids.nl/nieuws/meta-schikt-oude-privacyzaak-voor-90-miljoen-dollar/

  9. https://www.vpngids.nl/nieuws/britse-advocaat-dient-miljardenclaim-in-tegen-meta/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.