Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Microsoft: Russische hackers spioneerden op e-mails van Microsoft-klanten

Microsoft heeft bevestigd dat Russische hackers mailboxen van werknemers hebben bespioneerd en e-mails van klanten hebben gestolen, dit laat Reuters in een persbericht weten (1).

2 juli 2024

De onthulling komt zes maanden na de eerste melding van de inbraak en lijdt tot gezichtsverlies bij Microsoft. Het softwarebedrijf stond al onder verscherpt toezicht van de Amerikaanse overheid vanwege de veiligheid van haar software en systemen tegen buitenlandse dreigingen (2). De hackers, bekend als Midnight Blizzard, wisten toegang te krijgen tot “een zeer klein percentage” van de zakelijke e-mailaccounts van Microsoft. Hoewel het bedrijf heeft aangegeven de gecompromitteerde e-mails met de getroffen klanten te delen, blijft het onduidelijk hoeveel klanten precies getroffen zijn en om hoeveel e-mails het gaat.

Winst boven veiligheid

De onthulling volgt op een rapport van ProPublica (3). Volgens dit rapport was Microsoft al sinds 2017 op de hoogte van een ernstige beveiligingsfout in Active Directory Federation Services (AD FS), een product dat door miljoenen gebruikers wordt gebruikt om in te loggen op hun werkcomputers. Door deze fout konden aanvallers zich voordoen als werknemers en toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.

In het rapport stelt voormalig Microsoft-engineer Andrew Harris dat het bedrijf zijn herhaaldelijke waarschuwingen over de kwetsbaarheid negeerde (4). Productmanagers zouden zijn bezorgdheid hebben afgedaan als een bedreiging voor de zakelijke doelstellingen van Microsoft, met name voor het binnenhalen van overheidscontracten en het verslaan van concurrenten.

Hoorzitting in het Amerikaanse Congres

De onthullingen van ProPublica leidde tot een hoorzitting in het Amerikaanse Congres, waar Microsoft President Brad Smith werd ondervraagd over de aanpak van het bedrijf ten aanzien van cyberbeveiliging. Smith’s verdediging: Microsoft zou bezig zijn met een herziening van haar beveiligingsprocedures en -cultuur. Hij benadrukte dat het bedrijf streeft naar een cultuur waarin elke werknemer wordt aangemoedigd om problemen te melden en op te lossen. (5)

Toch waren de Congresleden kritisch op Microsoft. Delia Ramirez, Lid van het Huis van Afgevaardigden van de V.S., noemde het ProPublica-rapport een “bom” en de hoorzitting een “moment van afrekening” voor het bedrijf. Microsoft zou volgens Congres leden herhaaldelijk haar rol in de SolarWinds-hack in 2020 hebben gebagatelliseerd (6). De vraag is nu of de beloften van Microsoft om de beveiligingscultuur te veranderen voldoende zullen zijn om het vertrouwen van klanten en overheden te herstellen.

(1) https://www.reuters.com/technology/cybersecurity/microsoft-tells-clients-russian-hackers-viewed-emails-bloomberg-news-reports-2024-06-27/

(2) https://www.theregister.com/2024/04/21/microsoft_national_security_risk/

(3) https://www.propublica.org/article/microsoft-solarwinds-golden-saml-data-breach-russian-hackers

(4) https://www.propublica.org/article/microsoft-solarwinds-golden-saml-data-breach-russian-hackers

(5) https://www.propublica.org/article/microsoft-solarwinds-cybersecurity-house-homeland-security-hearing

(6) https://www.techtarget.com/whatis/feature/SolarWinds-hack-explained-Everything-you-need-to-know

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.