Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nederland levert Russische hacker uit aan VS

De Nederlandse autoriteiten hebben Denis Mihaqlovic Dubnikov uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). De 29-jarige Russische man wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen dat is verkregen via ransomware-aanvallen. Het zou om meer dan 400.000 dollar aan losgeld gaan. Het proces gaat op dinsdag 4 oktober van start.

VPN Gids 19 augustus 2022

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag in een persverklaring (1).

Verdachte gebruikte Ryuk-ransomware

De verdachte werd eerder deze week uitgeleverd aan de VS. De Amerikanen vermoeden dat de Russische man meerdere aanvallen met gijzelsoftware heeft uitgevoerd op diverse instanties in de VS. Dubnikov en zijn medeplichtigen zouden het losgeld dat ze met deze aanvallen hebben verdiend proberen wit te wassen.

Voor de ransomware-aanvallen zou gebruik gemaakt zijn van Ryuk. Dat is beruchte gijzelsoftware die in het verleden onder meer is gebruikt om ziekenhuizen en andere zorginstellingen plat te leggen. Universal Health Services (UHS), een van de grootste ziekenhuisnetwerken in de VS, was in september 2020 het slachtoffer van Ryuk-ransomware. De aanval kostte de ziekenhuisketen ruim 67 miljoen dollar. De ransomware is in het verleden ook gebruikt tegen Franse en Belgische ziekenhuizen.

Ryuk gooit bestanden niet alleen achter slot en grendel: het probeert tevens om eventuele systeemback-ups te verwijderen of vernietigen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat Ryuk wereldwijd duizenden slachtoffers in verschillende sectoren heeft gemaakt. Het departement neemt de zaak tegen de verdachte dan ook hoog op.

Tientallen miljoenen dollars witgewassen

De Amerikanen vermoeden dat Dubnikov in 2019 cryptocurrency ter waarde van meer dan 400.000 dollar heeft witgewassen. Dat geld is betaald door slachtoffers om de gijzelsoftware te verwijderen. Het ministerie van Justitie denkt dat de Russische man onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie die in totaal meer dan 70 miljoen dollar hebben witgewassen.

Zodra het losgeld op de rekening van de verdachten stond, zouden Dubnikov en andere betrokkenen verschillende financiële transacties hebben uitgevoerd. Zo probeerden ze de aard, bron, locatie, eigendom en controle van het illegaal verkregen geld te verhullen. Daarvoor zouden ze een beroep hebben gedaan op “personen en organisaties in de VS en daarbuiten”.

Verdachte hangt twintig jaar cel boven het hoofd

De 29-jarige verdachte meldde zich woensdag in de federale rechtbank in Portland. Hem staat een vijfdaagse rechtszaak te wachten. Deze staat gepland voor dinsdag 4 oktober. Als een jury de Russische man veroordeelt, hangt hem een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd. Na het vonnis buigt een federale districtsrechter zich over de kwestie om de strafmaat te bepalen.

  1. https://www.justice.gov/opa/pr/alleged-russian-money-launderer-extradited-netherlands-us

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.