Vanaf 2023 wil Netflix het lastiger maken om een account te delen. De populaire streamingdienst wil zo het massaal delen van wachtwoorden beperken. In de toekomst zul je daardoor extra moeten betalen om mensen buiten jouw huishouden gebruik te laten maken van jouw Netflix-account. Netflix heeft dit al getest in vijf Zuid-Amerikaanse landen.
In de kleine lettertjes van Netflix heeft altijd al gestaan dat een account bedoeld is om te gebruiken binnen één huishouden. Gebruik buiten het eigen huishouden werd door Netflix echter oogluikend toegestaan.
Volgens de streamingdienst deelt wereldwijd bijna 1 op de 2 gebruikers zijn account. In Nederland zouden 800.000 huishoudens streamen op het account van een ander. Daarmee loopt Netflix maandelijks 6,6 miljoen euro aan omzet mis. Met de nieuwe maatregelen wil Netflix dit aanpakken. Het blijft echter de vraag af alle mensen die nu een account delen, bereid zijn extra te gaan betalen.
Netflix zal in eerste instantie gaan vragen om apparaten buiten je eigen huishouden te verifiëren. Dit verificatieproces maakt het lastiger om met twee (of meer) huishoudens één account te delen. Om te kunnen controleren of een Netflix account gedeeld wordt, zal de streamingdienst gebruik maken van IP-adressen, apparaat-ID’s en accountactiviteit.
Wil je toch met twee huishoudens één account delen, dan kun je een extra huishouden aan je Netflix-account toevoegen. In de landen waar dit al mogelijk is kost dat op dit moment $2,99 (€3,01). Hoeveel huishoudens je kan toevoegen is afhankelijk van je lidmaatschap. Een andere mogelijkheid is om een volledig nieuw account aan te maken. Om dit aantrekkelijk te maken kun je profielen nu makkelijk overzetten naar een nieuw account.
In het aanvankelijke plan van Netflix hadden de maatregelen ook gevolgen voor gebruikers die hun eigen account in het buitenland willen gebruiken. De toeslag voor een extra huishouden zou namelijk ook gevraagd worden als je jouw account langer dan 14 dagen vanuit het buitenland gebruikt.
Volgens de Consumentenbond druist dit echt in tegen de Europese regels. Volgens die regels reizen abonnementen van streamingdiensten met je mee zolang je hoofdadres in Nederland is. Via sociale media heeft de Consumentenbond Netflix opgeroepen om zich aan de regels te houden.
Inmiddels heeft Netflix bevestigd dat je geen toeslag hoeft te betalen als je langer dan twee weken vanuit je vakantiehuis in Europa wilt Netflixen.
Wat de precieze gevolgen zijn van de maatregelen voor het streamen van Netflix met een VPN-verbinding is nog onbekend. Netflix zal hoogstwaarschijnlijk jouw IP-adres en apparaat-ID aan jouw account koppelen. Maak je gebruik van een ander IP-adres, dan kan gevraagd worden om je account te verifiëren. Na de verificatie kun je dan gewoon gebruik maken van Netflix.
Wie gebruik maakt van een VPN-verbinding om Netflix te kijken zal echter vaak wisselen van IP-adres. Als Netflix IP-adressen gaat bijhouden zal dit opvallen. De nieuwe koers van Netflix kan daardoor ook gevolgen hebben voor het streamen via een VPN, een praktijk die streamingdiensten sowieso al tegen willen gaan.
Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen het streamen van de Nederlands Netflix terwijl je overwintert in Spanje en het streamen van de Amerikaanse Netflix vanuit Nederland. Het gebruiken van Netflix Amerika valt immers niet onder de Europese regelgeving waarop de Consumentenbond zich beroept waardoor dit sterker ingeperkt kan worden.