Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Ondersteuning nodig bij waarborgen privacy in smart cities

Gemeenten willen graag slimme technologie inzetten bij maatschappelijke opgaven en vinden het belangrijk dat de privacy van inwoners daarbij is gewaarborgd. Ondersteuning hierin is nodig, want de praktijk is complex. We zoeken daarom actief de dialoog met de AP en andere overheidspartners.

VNG 17 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gemeenten spreken al langer de behoefte uit tot vroegtijdige consultatie over de bescherming van persoonsgegevens. Met name op plekken waar wet- en regelgeving onduidelijk is, zouden gemeenten graag in een vroeg stadium advies krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De VNG constateerde dat de recente boete van de AP over wifi-tellingen heeft geleid tot een terughoudendheid van gemeenten in het gebruik van innovatieve technologische oplossingen bij het uitvoeren van hun taken.

Noodzaak interbestuurlijke samenwerking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) leverde wel al waardevolle inzichten voor gemeenten met het rapport ‘Bescherming van persoonsgegevens in de ontwikkeling van Nederlandse smart cities’, dat eind juli uitkwam. In de aanbevelingen van het rapport wordt de noodzaak van interbestuurlijke samenwerking genoemd, met name de vertaling van domeinspecifieke wet- en regelgeving in relatie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Over dit onderwerp, alsmede over de andere aanbevelingen, gaat de VNG graag het gesprek aan met de AP, rijksoverheidsorganisaties en andere relevante partijen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.